Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu iki kademe arttırarak “B3″ten “B1″e yükseltti ve görünümü “pozitif” olarak korudu. Ekonomim yazarı Şeref Oğuz ise bugün “Sıcak para batıdan, doğrudan yatırım doğudan” başlıklı bir yazı paylaştı.
Oğuz yazısında, Moody’s’in raporunda Türkiye’nin ortodoks para politikasına kararlı ve giderek daha iyi yerleşen bir dönüş yaptığını vurguladığına işaret etti.
Moody’s, Merkez Bankası’na olan güvenin arttığını, uygulanan para politikasının güç kazandığını ve 2025 yılı enflasyon beklentisini yüzde 38’den yüzde 30’a indirdiğini belirtti. Ancak raporda siyasi risklerin kredi notunu olumsuz etkileyebileceği de ifade edildi.
“Notumuzu indirdiklerinde “dış güçler” diye aşağılayıp, yükselttiklerinde “şahlanıyoruz” duyguları arasında kurduğumuz “ifrat ve tefrit” salıncağında sallanmaya pek meraklıyız.” ifadelerini kullanan Oğuz, kendi endişelerinin azalmadığını aksine arttığını vurguladı.
Türkiye Yatırım Yapılabilir Ülke Seviyesinin 4 Puan Altında
Türkiye’nin kredi notunun artması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de hala “yatırım yapılabilir ülke” seviyesinin dört basamak altında olduğuna dikkat çekti.
Bu not artışının daha çok sıcak para akışını teşvik edeceğini, ancak doğrudan yatırımların çekilmesi için yeterli olmayacağını vurguladı.
“Aslında Pasifik havzasından doğrudan yatırım, Atlantik havzasından ise sıcak para gelecektir.” diyen Oğuz, Batı’dan sıcak para akışı, Pasifik havzasından ise doğrudan yatırım geleceğini öngördü.
Not artışı yapan ABD’li derecelendirme kuruluşlarının gündeminde Halkbank ve Rusya ambargo soruşturmaları gibi konuların da bulunduğunu kaydetti.
Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu 2001’de altı kademe birden düşürmesi, ülkenin ekonomik kriz yaşamasına neden olmuştu. Bugün ise not artışı ile sıcak para akışının hızlanması bekleniyor, ancak bu sermayenin kalıcı olup olmayacağı konusunda endişeler devam ediyor.
Oğuz, pozitif bir bakış açısıyla bakıldığında Türkiye’nin kredi notunun Uganda, Moğolistan ve Kongo seviyesinden Bangladeş, Kosta Rika ve Namibya seviyesine yükseldiğinin altını çizdi.
Ancak bu artışın doğrudan yatırım çekmek yerine daha çok sıcak para akışını hızlandırmak amacıyla yapıldığı yönünde tahminini belirtti.