Merakla beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile öğretmenlerin özlük haklarında birtakım iyileştirmeler olacak.
kolayca yatırım yapın
İyileştirmelerin başında eğitim öğretim tazminatı geliyor. Yeni kanuna göre başöğretmenlere ödenecek tazminat yüzde 40’tan yüzde 120’ye çıkarıldı. Öğretmenlerin eğitim öğretim tazminatlarında ise yüzde 60 oranında bir artış olacak. Buna göre bugün itibarıyla yaklaşık 1310 TL artış gerçekleşecek.
Kanunla birlikte öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminin ardından “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.
Kanuna göre; “Aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek.”
Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak ve uzman öğretmen sertifikası verilecek. Uzman öğretmenlik’te en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlamış ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar da yazılı sınava başvurabilecek.
Yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alanlar da başöğretmen sertifikası alabilecek. Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Kanunla ilgili detaylardan bir diğeri ise birincil dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması oldu. Diğer derecelerdeki öğretmenler bakımından da bu artışa göre düzenleme yapılacak.
Ek gösterge ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3000, üçüncü derecede 2200 olarak belirlendi. Dördüncü derecede 1600, beşinci derecede 1300, altıncı derecede 1150, yedinci derecede 950 ve sekizinci derecede 850 olarak açıklandı. Bu maddenin ise 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.