Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel tarım sektörünün önemli ve çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan “Tarım Politikaları İzleme ve Değerlendirme 2024” raporunu yayımladı.
Raporda, sektördeki sorunların başında jeopolitik gerilimler, iklim değişikliğinin tetiklediği aşırı hava olaylarının artan şiddeti ve ülkelerin bazı ihracat kısıtlamalarının ticaret sistemi üzerindeki etkisi gösterildi. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki gerilimler gibi olayların tarım piyasalarını doğrudan etkilediği belirtildi.
Tarım sektöründe sürdürülebilirlik ve verimlilik artışını hedefleyen uygulamaların öneminin giderek arttığına dikkat çekilen raporda dünya genelinde ülkelerin tarım politikalarını bu doğrultuda güncellediği, çiftçi desteklerinin büyük ekonomilerde öne çıktığına vurgu yapıldı.
2021-2023 döneminde tarıma verilen toplam destek yıllık ortalama 842 milyar dolar olurken, bu desteğin önemli kısmının Çin, ABD, Hindistan ve AB ülkelerinde yoğunlaştığı belirtildi.
Türkiye’nin bu dönemde üreticilere sağladığı yüzde 11 oranında destekle OECD ortalamasına yakın bir performans sergilediğine yer verilen raporda, destekler arasında prim ödemeleri, alan bazlı ödemeler, ürün sigortaları, mazot ve gübre maliyetlerinin karşılanması gibi unsurlara dikkat çekildi.
Türkiye’nin Tarıma Desteği Ne Seviyede?
Türkiye’nin tarıma yönelik desteklerinin GSYH’nin yüzde 1’ine denk geldiği, bunun yüzde 0,6 olan OECD ortalamasının üstünde seyrettiği belirtildi. OECD, Türkiye’deki tarım politikalarının, inovasyon, sulama altyapısının geliştirilmesi ve yerel koşullara uygun mahsullerin teşvik edilmesi gibi unsurları içerdiğini vurguladı.
Bununla birlikte, yeni ürün ve yöntemlerin denenmesini teşvik eden bir ortam oluşturulması gerektiğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca, tarımda sürdürülebilir bir verimlilik artışı için net hedefler koyulması, çevreye duyarlı uygulamaların desteklenmesi ve inovasyona dayalı yaklaşımların artırılmasının öneminin altı çizildi.