Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

OECD’den Ekonomik Yolculuk: 2060’a Enerjiyle Geçiş!

OECD tarafından yayımlanan raporda, dünya ekonomisi iki farklı senaryoda ele alınarak 2060 yılına kadarki beklentiler paylaşıldı. Detaylar haberde;
OECD’den Ekonomik Yolculuk: 2060’a Enerjiyle Geçiş!
HABER GİRİŞ

Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Uzun Vadeli Senaryo Güncellemesi: Enerji Dönüşümünün Entegrasyonu raporu açıklandı. Söz konusu raporda OECD, ekonomik büyüme öngörüsünü temel ve enerji dönüşümü olmak üzere iki farklı senaryo ile ele aldı.

Covid-19 öncesinde yıllık yüzde 3 büyüme gösteren OECD ve G20 ülkelerinde, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) yıllık büyüme oranının 2060’a kadar yüzde 1,7’ye gerileyeceğine işaret edildi.

Öngörülen düşüşte çalışma çağındaki nüfus ve gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki iş gücü verimliliğinin artışındaki yavaşlamanın etkili olacağı tahmin edildi.

Aynı dönemde ekonomik büyümenin büyük bir kısmını Çin ve Hindistan’ın oluşturacağına dikkat çekilerek, Hindistan’ın ekonomik büyümedeki katkısının 2030’ların sonunda Çin’i geçeceği paylaşıldı.

Kişi Başına Düşen Reel GSYH Tarihsel Ortalamanın Altında Olacak

OECD bölgesinde, kişi başına düşen reel GSYH büyümesinin yıllık yüzde 1,5 seviyesinde kalacağı kaydedilerek, bunun tarihsel ortalamanın oldukça altında olacağı söylendi.

GCM Yatırım Banner

Kişi başına düşen reel GSYH büyümesinin son dönemdeki performansının ise G20’deki gelişmekte olan ekonomilerin çoğunda yavaşlayacağı ileri sürüldü.

Enerji dönüşümü senaryosunda ise ​​​​​​​tüm ülkelerin enerji dönüşümünü 2026 itibarıyla hızlandıracağı tahmin ediliyor. Ülkelerin 2050 itibarıyla kömürün bir enerji kaynağı olarak portföyden çıkarılacağı ve birincil enerji kullanımında petrol ve gazın payının sırasıyla yüzde 5 ve 10’a gerileyeceği öngörüldü.

Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine uyumlu olan senaryoda ise OECD, küresel ekonomik büyümenin yıllık 0,2 puan düşebileceğini söyledi. Dönüşüm sürecinin sonuna doğru ise 0,6 puan düşebileceği kaydedildi.

Enerji dönüşümü için düşük karbonlu elektrik üretim kapasitesinin önemli ölçüde artırılması gerektiği belirtilen raporda, kapasitenin ülkelere göre değişerek 2,5 ile 25 kat arasında artması gerektiği vurgulandı.

Yatırımların 2025’ten sonra OECD ülkelerinde GSYH’nin ortalama yüzde 1’ine ve G20’deki gelişmekte olan ülkelerde GSYH’nin yüzde 2,5’ine denk geleceği tahmin edildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.