Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkelerin enerji enflasyonuna ilişkin güncel verilerini yayımladı. Rapora göre, Ekim ayında OECD genelinde enerji fiyatlarında yıllık bazda ortalama yüzde 0,5 oranında bir düşüş yaşandı
kolayca yatırım yapın
Bu düşüş, 38 OECD ülkesinden 27’sinde enerji fiyatlarının gerilemesiyle desteklendi. Ancak Türkiye, yüzde 63,3’lük enerji enflasyon oranıyla listenin en üst sırasında yer aldı.
Türkiye, yüzde 63,3’lük oranıyla diğer OECD ülkelerine kıyasla açık ara farkla lider konumda. Bu oran, Türkiye’yi yüzde 10,6 enerji enflasyonu yaşayan Şili’nin neredeyse altı katı bir seviyeye taşıdı. Şili’yi, yüzde 9,7 enerji enflasyonu ile Kolombiya takip etti.
Avrupa ülkeleri arasında enerji enflasyonunda en yüksek artış Polonya’da kaydedildi. Pandemi sonrası yoğun göç alan ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji piyasasında baskı yaşayan Polonya, yıllık yüzde 7,7 oranındaki enerji enflasyonuyla Avrupa’da zirvede yer aldı. Onu yüzde 7,3 oranla Belçika izledi.
Türkiye’nin manşet enflasyonuna bakıldığında, düşüş eğilimi sürmesine rağmen rakamların piyasa beklentilerinin üzerinde olduğu görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Kasım ayı verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,24 artarken, yıllık enflasyon yüzde 47,09’a geriledi.