Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Haziran sayılı Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı. “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının bedelini dünya ağır ödüyor.” cümlesiyle başlayan raporda, savaşın dünya çapında insanları etkileyen bir yaşam maliyeti krizini de tetiklediği ifade edildi.
Büyük ölçüde enerji ve gıda fiyatlarındaki ani artışlar nedeniyle enflasyonun yükseldiği, düşük gelirlilerin zorluk çektiği ve dünyanın en fakir ekonomilerinde ciddi gıda güvenliği risklerinin arttığı belirtildi.
Savaş başlamadan önce dünya ekonomisinin Covid-19 pandemisini geride bırakarak toparlanmaya başladığı ancak Çin’de sıfır vaka politikasıyla uygulanan tedbirlerin ve Ukrayna’daki çatışmalarla artan tedarik zinciri aksaklıklarının toparlanmaya darbe vurduğu söylendi.
Bu gelişmeler doğrultusunda büyümenin neredeyse tüm ekonomilerde belirgin şekilde yavaşlayacağı, en çok enerji ithalatı ve mülteci sorunu yaşayan Avrupa ülkelerinin etkileneceği belirtildi. Büyümedeki bu yavaşlamanın daha düşük gelirliler ve daha az iş fırsatı ile ödenecek bir savaşın bedeli olduğuna dikkat çekildi.
Birçok Ülkede Enflasyonun Yeni Zirveleri Görmesi Bekleniyor
Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın, tedarik sorunlarının devam etmesiyle birlikte enflasyonda yeni zirvelerin gelmesine yol açacağı kaydedildi. Tedarik zinciri sorunu ile emtia fiyatlarının baskılarının kademeli olarak azaltılması ve artan faiz oranlarının etkisinin 2023 yılına kadar hissedileceği belirtildi.
Birçok ülkede çekirdek enflasyonun yıl sonunda hedeflerin çok üzerinde kalacağı tahmin edildi. Rusya ve Ukrayna’ya yüksek oranda bağımlı olan ülkelerde, gıda krizi riskinin arttığı, fiyatlardaki keskin artışın satın alma gücünü zayıflattığı belirtildi.
2022 yılı sonunda Türkiye’de enflasyonun yüzde 72 oranında gerçekleşmesini öngören kurum, geçen yıla göre tahmininde 48,1 puanlık bir artış yaptı. En yüksek enflasyon beklentisinde yüzde 60,1’le Arjantin, yüzde 15,6 ile Litvanya, yüzde 13,3’le Estonya yer alıyor.
Türkiye’de enflasyonun 2023 yılında ise yüzde 38,9 gelmesi bekleniyor. Bu oran bir önceki yıl yüzde 21,7 seviyesindeydi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Türkiye’de enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 73,50’ye yükseldi.
OECD Türkiye’nin Büyüme Tahminini de Güncelledi
Haziran raporunda ülkelerin gayri safi yurt içi hasıla tahminlerine de yer veren örgüt, Türkiye ekonomisi için 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,3’ten yüzde 3,7’ye çıkardı. Gelecek yıl için yüzde 3,9 olan tahmin, aşağı yönde revize edilerek yüzde 3,0’e indirildi.
Küresel ekonomi için yıl sonu büyüme tahmini Aralık ayındaki yüzde 3,2’den aşağı çekilerek, yüzde 2,8 oldu. OECD, yıl sonu işsizlik oranı beklentisini yüzde 12,5’ten yüzde 11,8’e, gelecek yıl için ise yüzde 12,6’dan yüzde 11,8’e düşürdü.
Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas’ının (TCMB) bağımsızlığının güçlendirilmesi ve para politikasının sıkılaştırılmasının, toparlanmanın anahtarı olacağı söylendi.