Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisine dair beklentilerini paylaştı. Coronavirüs salgınının Türkiye halkını ve ekonomisini sert bir şekilde vurduğu ifade edilen raporda, işletmelere ve hanehalkına yönelik reformların, kalıcı bir iyileşmeye yardımcı olacağı ifade edildi.
Özellikle turizm sektörünün durma noktasına gelmesiyle birlikte, ekonomideki toparlanmanın zaman alacağı kaydedildi. Yaşanan sağlık krizinin işyerlerini etkilediği, kayıt dışı ve kadın işçileri olumsuz şekilde etkilediği belirtildi.
OECD, Türkiye ekonomisi için yayımladığı Ocak ayı raporunda, 2021 yılında %2,6 büyüme beklediğini bildirdi.Yapılan açıklamada ekonominin pandeminin etkisinden sonra kısa sürede toparlandığı fakat hala risklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. Türkiye’nin güçlü sağlık altyapısı ve kontrollü kısıtlamaları sayesinde, salgının ilk dalgasını başarılı bir şekilde yürüttüğü ifade edildi.
Sağlam kamu maliyesi ve uygulanan para politikasıyla jeopolitik gerilimlerin sürdüğü ortamda bile dikkat çekici başarı elde ettiği değerlendirmesi yapıldı. Öte yandan Türk firmaların dijital teknolojileri benimseme konusunda kısmen geride kaldığı söylendi.
Tüm bu gelişmeler doğrultusunda 2020 yılı için daralma beklentisi yukarı yönde revize edildi. 2021 yılı için ekonomik büyüme tahmini %2,6, 2022 yılı için %3,5 olarak açıklandı. Daha önceki raporda 2021 büyüme tahmini %2,9 olarak açıklanmıştı. Bu yıl özel tüketim harcamalarının %3,9, kamu harcamalarının %2,1, ihracatın %7,6 ve ithalatın %9,3 oranında artacağı öngörüldü.
Pandeminin ekonomik faaliyetleri baskılaması, Türk lirasındaki değer kaybı ve bunu önlemek için uygulanan politikaların enflasyonu yukarı yönde çektiği belirtildi. Yapılan değerlendirmede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bağımsızlığını yeniden tesis etmesi ve döviz rezervlerini yenilemesi gerektiği söylendi.
İşsizlik oranının 2021 yılında %13,7 oranında gerçekleşmesi beklenirken, yapısal reformlara dikkat çekildi.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından en son açıklanan verilere göre, Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsizlik oranı %12,7 seviyesinde. 15-24 yaş arasını kapsayan genç işsizlerde bu oran %24,9’a dayandı. OECD raporunda 2021 yılında işsizliğin daha da artacağı tahmin edildi.
Cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının %4,6 civarında gerçekleşeceği öngörülüyor. OECD Baş Ekonomisti Alvaro Pereira, salgına bağlı bozulmanın ardından Türkiye ekonomisinin çabuk toparlandığını fakat kırılganlıkların devam ettiğini dile getirdi. Ekonomik istikrarı sağlarken, yatırımcıları ülkeye çekerek, fırsatların iyi kullanılması gerektiğinim altını çizdi.