Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

OECD Görünüm Raporu Yayımlandı: Türkiye Tahminleri Dikkat Çekti

OECD, ekonomik görünüm raporunu yayımladı. Türkiye için beklentisini düşürürken küresel büyüme beklentisini yükseltti. İşte dev raporda öne çıkanlar:
OECD Görünüm Raporu Yayımlandı: Türkiye Tahminleri Dikkat Çekti
HABER GİRİŞ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bugün ara ekonomik görünüm raporunu yayımladı. Raporunda Türkiye ekonomisi için büyüme beklentisini düşüren kurum, küresel ekonomi için beklentisini yukarı yönlü revize etti.

Temmuz’dan Ağustos’a kadar yüksek frekanslı aktivite göstergelerinin genel olarak devam eden büyüme ivmesini gösterdiğini belirten OECD, iş anketlerinin imalata kıyasla hizmette daha güçlü aktivitenin sinyal verdiğini aktardı.

Rapora göre tüketici güveni uzun vadeli eğilimlere göre düşük kalırken, anket göstergeleri güvenin Avrupa ve gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde iyileştiğini ortaya seriyor. Gösterge enflasyon ise bu yıl çoğu G20 ülkesinde düşmeye devam etti.

Küresel büyümenin 2024 ve 2025’te projeksiyon döneminde yüzde 3,2’de sabitlenmesini bekleyen OECD, böylece önceki 2024 tahmininden 0,1 puanlık yükseltme yaptı.

Türkiye için 2024 büyüme beklentisini 0,2 puan düşürerek yüzde 3,2’ye, 2025 büyüme beklentisini de 0,1 puan düşürerek yüzde 3,1’e çekti.

GCM Yatırım Banner

Türkiye ve Arjantin’de Enflasyonun Çift Haneli Kalması Bekleniyor

OECD Türkiye için 2024 ortalama enflasyon tahminini 0,5 puan artırarak yüzde 56’ya yükseltti. 2025 için ortalama enflasyon tahmininde de yüzde 0,2 puan artış yaparak yüzde 29,1’e çıkardı.

Gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki enflasyonun, gelişmiş ekonomilere kıyasla genel olarak daha yüksek kalması ve aynı zamanda kademeli olarak azalması öngörüldüğünü bildiren OECD, “yine de ülkeler arasında farklı modeller var. Arjantin ve Türkiye’deki enflasyonun 2024 ve 2025 boyunca azalması, ancak çift haneli oranlarda kalması bekleniyor” dedi.

Türkiye’de İşsizlik Arttı

OECD, iş gücü piyasasına ilişkin değerlendirmesinde işsizliğin, 2024’ün başından bu yana Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Türkiye, Hindistan ve Güney Afrika’da arttığını belirterek, “Bu kısmen ılımlı talebi yansıtıyor, ancak artan iş gücü arzı da genellikle daha güçlü göç akışlarını yansıtan önemli bir unsur oldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Para Birimi Değer Kaybına Dikkat

Finansal koşullara ilişkin değerlendirme Brezilya, Arjantin, Meksika ve Türkiye’deki para birimi değer kaybının ihracat gelirlerini desteklediğini ancak ABD doları cinsinden borç servis maliyetlerini artırıp enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye, konut fiyatlarıyla da raporda öne çıktı.

Çin ve Türkiye’de konut işlemlerinin sayısı düşmeye devam ederken, Birleşik Krallık, Kore, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı gelişmiş ekonomilerde satışlar arttı.

Türkiye’de Sıkı Parasal Duruş 2025 Sonuna Kadar Sürmeli

Para politikası konusunda Türkiye’de enflasyonun açıkça hedefe doğru bir yolda olduğundan emin olmak için sıkı bir parasal duruşun 2025’in sonlarına kadar sürdürülmesi gerektiği söylendi.
Buna karşılık, önümüzdeki yıl diğer büyük ekonomilerin çoğunda politika faiz indirimleri için alan olduğu eklendi.

Hizmet Sektöründe Rekabete Yönelik Düzenleyici Engeller

Birçok G20 ülkesindeki hizmet sektörünün hala rekabeti kısıtlayan düzenleyici ortamlarla karşı karşıya olduğunu belirten kurum, bunun çoğu ekonomide hizmetlerin artan önemi ve şu anda yüksek olan hizmet fiyat enflasyonu göz önüne alındığında özellikle endişe verici olduğunu vurguladı.

Türkiye, burada da şu ifadelerle öne çıktı:

“Rekabete yönelik düzenleyici engeller, mevcut firmaları etkileyenlerin yanı sıra yeni firmaların girişini sınırlayan kısıtlamaları da içerir ve özellikle Türkiye ve Kore olmak üzere bazı ülkelerde nispeten yüksektir.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.