Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ödemelerde Yeni Dönem Başladı: 7 Bin TL’nin Üstünde Banka Şartı

Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ödemelerde Yeni Dönem Başladı: 7 Bin TL’nin Üstünde Banka Şartı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir düzenleme ile artık hem işletmeler hem de bireyler, 7 bin lirayı aşan mal veya hizmet alımlarına dair ödemeleri banka ya da finans kurumları aracılığıyla gerçekleştirmek zorunda. Bu değişiklik, vergi mükellefi olmayan tüketicileri de kapsıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan bu değişiklik, kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele etmeyi ve verginin geniş kitlelere yayılmasını hedefliyor.

Buna göre, vergi mükellefi olmayan kişiler de vergi mükelleflerinden yaptıkları 7 bin liranın üzerindeki alımlar için ödemelerini yalnızca banka, finans kurumu veya posta idaresi aracılığıyla gerçekleştirebilecek.

Yeni kural bugünden itibaren geçerli ve 7 bin lira üzerindeki ödemelerde bu zorunluluğa uyulmaması durumunda, hem alıcıya hem de satıcıya ayrı ayrı cezalar uygulanacak. Ceza uygulanırken ödemeyi yapan kişinin vergi mükellefi olup olmaması dikkate alınmayacak.

Banka hesabı ya da kredi kartı bulunmayan kişiler de bu zorunluluğa tabi olacak. Bu durumda, kişiler ödemelerini banka şubeleri, PTT veya ATM’ler aracılığıyla satıcının hesabına yatırabilecek ve böylece belgeleme şartını yerine getirmiş olacaklar.

Ödeme nakit yapılırsa ve satıcı daha sonra bu parayı kendi banka hesabına yatırsa bile, tevsik zorunluluğuna uyulmadığı için hem alıcı hem de satıcı cezalandırılacak.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.