Nvidia, Ocak çeyreği için 65 milyar dolarlık satış beklentisi açıkladı. Bloomberg anketindeki 62 milyar dolarlık tahminin üzerine çıkan bu güçlü görünüm, yapay zeka hızlandırıcılarına yönelik talebin halen çok canlı olduğunu ortaya koydu.
CEO Jensen Huang, “AI balonu var” söylemlerine karşı çıkarak, “Biz çok farklı bir tablo görüyoruz,” dedi. Hisseler haber sonrası vadeli işlemlerde yüzde 4’e yakın yükseldi.
Şirketin performansı, AI sektörünün sağlığı için adete bir barometre haline geldi. CoreWeave ve Nebius gibi AI altyapı şirketlerinin hisseleri de çift haneli artışlar kaydetti.
Zacks Investment Management analistleri, AI ivmesinde bir zayıflama olmadığına dikkat çekerek Nvidia donanımına olan talebin güçlü kaldığını belirtti.
Nvidia’nın üçüncü çeyrek gelirleri yüzde 62 artarak 57 milyar dolara ulaştı. Net kâr hisse başına 1,30 dolar oldu. Veri merkezi gelirleri 51,2 milyar dolarla beklentiyi aşarken, oyun çipi satışları 4,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Sektöre rekabet kızışıyor
Şirketin satışları, üç yıl öncesine kıyasla neredeyse 10 kat artmış durumda. Nvidia, yıllık net gelirde Intel ve AMD’nin toplam satışlarını geçmeye hazırlanıyor.
Buna karşın bazı zorluklar devam ediyor. ABD’nin Çin’e yönelik çip kısıtlamaları, şirketin en büyük potansiyel pazarlarından birini devre dışı bırakıyor. Ayrıca Nvidia’nın OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerle yaptığı büyük anlaşmaların yapay talep oluşturduğu yönünde yatırımcı endişeleri de sürüyor.
Bu hafta Nvidia ve Microsoft, Anthropic’e 15 milyar dolara kadar yatırım yapacaklarını duyurmuştu.
Sektörde rekabet de kızışıyor. AMD, Broadcom ve Qualcomm büyük müşterilerle iş birliklerini artırırken, veri merkezi işletmecileri de Nvidia’ya bağımlılığı azaltmak için kendi tasarımlarına yöneliyor.
Yine de Nvidia, AI hızlandırıcı pazarının yüzde 90’ından fazlasını elinde tutuyor ve yazılım, ağ çözümleri ve hizmetlerle avantajını genişletiyor.
CEO Huang, küresel turu kapsamında hükümetleri ve şirketleri AI teknolojilerini benimsemeye ikna etmeye çalışırken, Nvidia’nın AI odaklı büyüme stratejisinin hız kesmediği görülüyor.