Nomura Holdings’e göre; Sri Lanka, Güney Afrika, Arjantin, Pakistan, Mısır, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere 7 gelişen piyasa ekonomisi, kur krizi riskiyle karşı karşıya kalabilir. Kurum, bu ülkelerden beş tanesinin halihazırda önemli ölçüde kur sorununa sahip olduğunu ya da Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yürütülen bir programa dahil olduklarını da ifade etti.
kolayca yatırım yapın
Toplamda 8 ülkenin, diğerlerine göre en düşük kur riskine sahip olduğunun altını çizen analistler, gelişen piyasalardaki risklere dikkat çektiler. Bugün yayınladıkları yatırımcı notunda, “Bu önemli bir sonuç. Yatırımcılar EM risklerine daha fazla odaklanırken tüm gelişen piyasaları homojen bir grup olarak birlikte değerlendirmemeleri önemli,” ifadeleri kullanıldı.
Nomura tarafından yayınlanan bulgular, Damocles denilen bir erken uyarı modeline dayanıyor.Kurumun Gelişen Piyasalar Ekonomi Birimi Yöneticisi Robert Subbaraman, 30 gelişen piyasa ülkesinde kur krizlerini saptamak üzere kurulu bir model olan Damocles’in tam kapsamlı bir kriz riskinin çok düşük olduğu bir ülke listesini işaret ettiğini belirtti.
Kurumun analistlerine göre bu model, 96 yılından beri 54 gelişen piyasa kur krizinin üçte ikisini 12 aya kadar bir süre öncesinden tahmin etmeyi başardı. Paylaşılan notta ise “ulaştığımız sonuçlar cesaret verici, ancak erken uyarı sistemlerinin kısıtlamaları dikkate alındığında, abartılı iddialarda bulunmak ahmakça olur,” ifadeleri yer aldı.
Gelişen piyasalardaki sorunlarla ilgili bir diğer değerlendirme ise Muhammed El-Erian’dan geldi.Bloomberg köşe yazarı ve Allianz SE baş ekonomi danışmanı olan El-Erian, “geçen hafta sonunda piyasalarda görülen sakinlik ve kurlardaki sıçrama, bizi gelişen ekonomilerde yaz döneminde meydana gelen kargaşanın sona erdiğini ilan etmeye yöneltiyor,” ifadelerini kullandı.
Bunların olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen El-Erian, yatırımcı farklılaşmasına ilişkin artan işaretlerin, 2016 yılının başında yaşananların bir tekrarı niteliğinde olduğunu gösterdiğinden de bahsetti.
El-Erian’ın bahsettiği 2016 yılının başında; Çin öncülüğündeki piyasa rahatsızlıklarına ilişkin artan endişeler, sermaye akışları ve yüksek varlık fiyatlarının rahatlatıcı bir restorasyonunu getirmişti. Bireysel gelişen ülkeler için çok daha destekleyici faaliyet ortamına yol açmıştı.
Muhammed El-Erian, “bu umudu paylaşıyorum ve tarihi örneğin farkındayım. Ancak temkinli kalmak için 4 neden var,” dedi.El-Erian’ın bu nedenleri tüm detaylarıyla açıkladı ve sırada sıralamak gerekirse; süregelen piyasa rahatsızlıkları her zaman lineer bir yol izlemez, manşet ülke vakaları çözüme kavuşmadı, dış ortamda belirsizlik sürüyor, piyasa yapısında meydana gelen son değişikliklerin etkisi belirsiz kalmaya devam ediyor. Bu 4 maddenin her birinin, gelişen piyasalar için önümüzdeki daha sakin günlere işaret ettiğine dikkat çekti.