Nijerya İletişim ve Dijital Ekonomi Bakanı Isa Ali Pantami, ülkenin ilk çeyrek GSYİH verilerinden memnun olduğunu belirterek teknolojinin katkısı hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
ICT (bilgi ve iletişim teknolojileri) sektörünün yılın ilk çeyreğinde Nijerya GSYİH’sine yüzde 14,07 katkıda bulunduğunu söyledi.
Bakanın bilgi teknolojisinden sorumlu asistanı Femi Adeniyi tarafından yapılan açıklamaya göre Pantami, ICT’nin Nijerya’nın ilk çeyrek GSYİH’sine katkısından dolayı büyük mutluluk duyduğunu bildirdi.
Raporun, ülke GSYİH’sinin ilk çeyrekte reel olarak yıllık yüzde 1,7 arttığını gösterdiğini belirten Pantami, şu ifadeleri kullandı:“Petrolün toplam reel GSYİH’ye yüzde 9,50’lik katkısına karşılık petrol dışı sektör, 2020 yılının ilk çeyreğinde ülke GSYİH’sine yüzde 90,50 katkıda bulundu. ICT sektörünün 2020’nin birinci çeyreğinde toplam reel GSYİH’ye yüzde 14,07 katkıda bulunması dikkat çekiciyken, bu rakam bir yıl önceki yüzde 13,32’den ve bir çeyrek önceki yüzde 13,12’den yüksektir. Bu katkı, benzersizdir.”
Bakan, BİT sektörünün GSYİH‘ye artan katkısının, Başkan Muhammadu Buhari yönetiminin odaklanmış ve kararlı çabalarının doğrudan bir sonucu olduğunu da ekledi. Covid-19 salgının BİT sektörünün Nijerya dijital ekonomisinin ve genel ekonominin büyümesi için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini de vurguladı.
Tüm sektörleri hükümetin dijital ekonomideki yeni odağından faydalanmaya çağıran Pantami, bunun ekonominin tüm sektörlerinin üretimini ve Nijerya’nın GSYİH’sini artıracağını savundu.
Bu arada 25 Mayıs’ta ülkenin istatistik ajansı tarafından açıklanan verilere baktığımızda karşımıza aşağıdaki tablo çıktı.ABD’den tutun da daha birçok gelişmiş ülke ilk çeyrekte rekor düşüşler kaydederken Nijerya’nın yüzde 1,87 büyümesi dikkat çekti. NBS’ye göre, bu başarı COVID-19 krizinden kaynaklanan küresel aksamalar, petrol fiyatlarında keskin bir düşüş ve sınırlı uluslararası ticaret karşısında kaydedildi.
Çeyreklik bazda GSYİH büyümesi, önceki yüzde 5,59’luk büyümeye kıyasla yüzde 14,27 düşerken 2020 yılının ilk çeyreğinde günlük ortalama 2,07 milyon varil üretim gerçekleşti.
Petrol üretiminin 2019’un aynı çeyreğinde kaydedilen 1,99 milyon varile ve dördüncü çeyrekteki 0,06 milyon varile kıyasla yüksek olduğu eklendi. Bu bağlamda petrol sektörü ilk çeyrekte yüzde 5,06 reel büyüme kaydederek 2019’un ilgili çeyreğinde kaydedilen orana göre yüzde 6,51 oranında artışa işaret etti.