Londra merkezli danışmanlık şirketi Z/Yen Group tarafından yılda iki kez yayımlanan Küresel Finans Merkezleri Endeksi (Global Financial Center Index-GFCI) açıklandı.
Yatırımcılar koronavirüs salgını sırasında önde gelen finans merkezlerinin göreceli güvenliğini araştırırken Londra, New York ile arayı kapatarak küresel finans merkezleri sıralamasında ikincilikte yer aldı.
111 finans merkezinin rekabet gücünü ölçen endekste İngiltere başkenti, 24 puan kazanarak lider New York’un sadece dört puan gerisinde kaldı. Şanghay, son endekste üçüncü sırayı almak için Tokyo‘yu geçerken Hong Kong ve Singapur sırasıyla beşinci ve altıncı sırayı aldı.
Danışmanlık firması Z/Yen ve Çin Kalkınma Enstitüsü tarafından derlenen endeksin son baskısı, yatırımcıların Covid-19 krizini ele alırken yüksek seviyelerde oynaklığın devam ettiğini gösterdi.Thank you @CityAM for covering our most recent publication of The Global Financial Centres Index.
The official launch starts at 08:00 AM this morning. Join us then. https://t.co/XOVZBjJAVM@FT @FinancialTimes @WSJ @economics @thefintechtimes https://t.co/NQaU8YOwSm
— Z/Yen (@ZYen_DF) September 25, 2020
Z/Yen Başkanı Michael Mainelli de bu durumu vurgulayarak; “ticaret, siyasi istikrar ve Covid-19 salgınının ekonomik etkisi hakkındaki belirsizlik, endeks sonuçlarına daha fazla oynaklık enjekte etti” dedi. Endekste sıralanan finans merkezlerinin ortalama notu, Mart ayında yayımlanan bir önceki sayıya göre yüzde 6’nın üzerinde düştü.
GFCI’nin yazarları, düşüşün uluslararası ticaretle ilgili belirsizliğin, Covid-19 salgınının bireysel ekonomiler üzerindeki etkisinin, jeopolitik ve yerel huzursuzluğun devam ettiği bir dönemde finans konusunda daha genel bir güven eksikliğine işaret edebileceğini söyledi.
Bu volatilitenin her birinin puanlarının arttığı ilk 10 merkeze fayda sağladığı görüldü ki ilk 50’de kalan merkezlerin çoğunluğu puanlarının düştüğünü gördü.
Raporda, yatırımcıların kriz sırasında daha yerleşik merkezlerin algılanan güvenliğine sığınmalarının en köklü finans merkezlerine olan güvenin arttığını gösteriyor olabileceği kaydedildi.
Mainelli; “ancak finans merkezleri çapında artan oynaklığın yanı sıra salgın sırasında benimsenen yeni çalışma yolları da geleneksel bir finans merkezi kavramına meydan okuyor, örneğin Güneydoğu İngiltere’deki finansal hizmetler çoşkulu bir yıl geçirirken Londra Şehri ekonomik olarak şiddetli bir Covid-19’a sahipti” dedi.
Endekste Lüksemburg finans merkezi ise Avrupa Birliği’nde bir numara oldu, küresel ölçekte de on ikinciliği aldı.Lüksemburg’un sıralaması, uluslararası finans merkezinin istikrarını ve özellikle kriz zamanlarındaki uzmanlığını yansıttı. Lüksemburg Büyük Dükalığı, genel endekste 6 sıra yükselerek onu küresel olarak on ikinciliğe ve Avrupa için birinci sıraya yerleştirdi.
Ülke, Avrupa’nın en büyük yatırım fonu merkezi, dünyanın en büyük ikinci yatırım fonu ve önde gelen küresel fon dağıtım merkezi olmaya devam etti.
Lüksemburg’un sürdürülebilir bir geleceği finanse etme taahhüdü sayesinde, Küresel Yeşil Finans Endeksi, ülkedeki yeşil finansmanın kalitesini ve derinliğini yansıtarak onu dünya çapında ikinci sıraya yerleştirdi. 60’tan fazla finans kurumu, Lüksemburg’u Brexit sonrası AB tek pazarına açılan kapısı olarak seçti ve gelecek için önemli bir finans merkezi olarak yerini sağlamlaştırdı.