Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Net Hata Noksan Kalemi Ekim’de Düşüş Gösterdi

Ekim ayında cari denge 359 milyon dolar açık verirken, net hata noksanda düşüş, resmi rezervlerde artış var.
Net Hata Noksan Kalemi Ekim’de Düşüş Gösterdi
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayı ödemeler dengesi gelişmelerini yayımladı. Açıklanan verilere göre cari işlemler dengesi Ekim’de 359 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 8,6 milyar dolar fazla verdi.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 6,4 milyar dolar oldu. Hizmetler dengesinden kaynaklanan girişler 6,7 milyar dolar, bunun altında yer alan seyahat kalemi girişleri 5,1 milyar dolar kaydedildi.

Ocak-Ekim arası dönemdeki cari işlemler açığı 38 milyar 176 milyon dolar seviyesinde kaydedildi.

Resmi Rezervler 5 Milyar Dolardan Fazla Arttı

Resmi Rezervler 5 Milyar Dolardan Fazla Arttı
Kaynak: TCMB

Ekim ayında doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 743 milyon dolar olurken, portföy yatırımlarında da 302 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 417 milyon dolar, devlet içi borçlanma senetleri piyasasında 125 milyon dolar net satış yaptı.

Bankalar yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak 1 milyar 394 milyon dolar net geri ödeme yaptı. Söz konusu dönemde genel hükümet 2,5 milyar dolar, diğer sektörler 22 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Bankalar yurt dışından sağladığı kredilerden 557 milyon dolar net geri ödeme yaptı. Genel hükümetin net kullanım tutarı 93 milyon dolar, diğer sektörlerin 133 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ekim ayında resmi rezervler 5 milyar 59 milyon dolar net artış sağladı.

Net hata noksan kaleminde ise belirgin bir düşüş oldu. Eylül ayında 1 milyar 528 milyon dolar olan net hata noksan kalemi girişi, Ekim’de 660 milyon dolara geriledi. 10 aylık tutar ise 20 milyar 970 milyon dolar oldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın