Koronavirüs pandemisi dünya çapındaki tüm ülkelerin ekonomileri için büyük bir tehlike ve belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
Gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünya, büyüme tahminleri için aşağı yönlü revizyonlar yaparak ekonomileri desteklemek için dev teşvik programları açıklıyor.
Bu durum küresel bütçe açıklarını görülmemiş seviyelere doğru sürüklerken Uluslararası Para Fonu da pandemiyle mücadele kapsamında elini taşın altına sokuyor.
Kısa süre önce 100’ün üzerinde ülkenin acil finansman çağrısına yanıt verdiğini duyuran IMF, dün Nepal’in finansman desteği alan 50. ülke olduğunu duyurdu.#Nepal has become the 50th country to receive IMF emergency financial assistance. The IMF Executive Board approved yesterday US$214 million to help the country fight the social and economic impact of #COVID19. https://t.co/Nhhd2cvbcR pic.twitter.com/V2Bzir0KZ1
— IMF (@IMFNews) May 7, 2020
Koronavirüs dünya çapında 3,9 milyon kişiyi enfekte edip 270 bin kişinin ölümüne yol açarken IMF, Nepal’e 214 milyon dolarlık acil finansman yardımını onayladığını duyurdu. IMF İcra Direktörleri Kurulu Nepal’in COVID-19 nedeniyle ortaya çıkan acil ödemeler dengesi ihtiyaçlarını ele almasına yardımcı olmak için milyon dolarlık ödemeyi onayladığını açıkladı.
Nepal hükümetinin pandemiyi ele almak için sağlık harcamalarını artırmak, sosyal yardımı güçlendirmek, finansal sisteme yeterli likidite sağlamak ve krediye erişimi desteklemek için önlemler aldığını belirtti.
IMF desteğinin, acil finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olacağı ve COVID-19 yanıtını desteklemek için Nepal’in kalkınma ortaklarından gelen ek finansmanı katalize edeceği söylendi.Yapılan açıklamaya göre 156,9 milyon SDR tutarındaki yardım, IMF’nin Hızlı Kredi Kolaylığı (RCF) programı altında onaylandı. Pandeminin Nepal üzerinde ciddi etkisi olduğu, son aylarda işçi dövizlerinin önemli ölçüde düştüğü, turist gelişlerinin gerilediği ve sosyal mesafe önlemleri ortasında yurt içi faaliyetin darbe aldığı vurgulandı.
Nepal yetkililerinin önceliği Covid-19’un insani ve ekonomik etkisiyle uğraşmakken alınan önlemlerin harcamaları artırdığı eklendi.
IMF Başkan Yardımcısı Tao Zhang Nepal finansanına ilişkin açıklamasında yetkililerin makroekonomik istikrarı korurken insani ve ekonomik etkileri ele almakta iyi hedeflenmiş, proaktif önlemler aldıklarını belirtti. Bununla birlikte kalkınma ortaklarından, salgın öncesinde taahhüt edilenlerin ötesinde ek yardımın, kalan ödemeler dengesinin kapatılması ve mali durumun hafifletilmesi için gerekli olduğunu söyledi.