Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün resmi Twitter hesabından hayata geçirilen vergi politikalarıyla ilgili açıklamada bulundu.
Bakan Nebati, esnafa, işverene, tüketiciye ve yatırımcıya kadar her kesimi ilgilendiren vergi kolaylıklarını madde madde aktardı.
Kimi zaman geniş kitleleri kimi zaman da henüz hayata geçirilmemiş işletmeleri desteklediklerini belirterek her vatandaşa vergi boyutu ile destekleyebilmek için çalıştıklarını iletti.
Nebati’nin paylaşımında esnaf ve işverene sağlanan vergi kolaylıkları 9 madde halinde sıralandı. Söz konusu kolaylıklar şu şekilde aktarıldı:
Tüketiciye Yönelik 50 Milyar Lira Vergiden Vazgeçildi
Nebati tüketiciye sağlanan vergi kolaylıklarını iletirken, enflasyonla mücadele ve vatandaşların alım gücünü artırmak amacıyla 2022 yılında hayata geçirilen KDV indirimleri ile yaklaşık 50 milyar lira vergiden vazgeçildiğini belirtti.
Tüketiciye yönelik yapılan diğer düzenlemede toptan ve perakende ayrımını kaldırılarak, gıda ürünlerinde de KDV oranı yüzde 1’e indirilerek uygulama kolaylığının sağlandığını söyledi.
Vatandaşların tüketim sepetinde önemli yer tutan temizlik ve hijyen maddelerinde KDV oranlarının yüzde 8’e indirildiğini anımsattı.
Enerji teslimlerinin genelinde yüzde 18 KDV uygulanırken, meskenlerde kullanılan elektrikte ve çiftçilerin sulamada kullandığı elektrikte KDV oranları yüzde 8’e çekildiğini vurguladı.
Yatırımcıya “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat” Uygulaması
Yatırımcıya sağlanan KDV kolaylıklarını da açıklayan Nebati, KDV’de alıcı mükelleflerin satıcı mükelleflere bağlı olumsuzluklardan etkilenmemesi amacıyla “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat” uygulamasının hayata geçirildiğini ifade etti.
İmal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılara yönelik olarak ihracat bedelinin yüzde 10’una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep etme imkanının getirildiğinin altını çizdi.
Nebati’nin Twitter hesabından aktardığı bilgilerde, imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat yatırımlarındaki istisnanın 2025 yılının sonuna kadar uzatıldığını bildirdi.
Bu duruma turizm inşaat yatırımlarının da kapsama alınarak, istisna uygulamasının kolaylaştırıldığını duyurdu.
İşleme ve geçici kabul rejimleri kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin KDV’siz alınabilmesine yönelik uygulamanın 2025 yılının sonuna kadar uzatıldığını dile getirdi.
Sanayi sicil belgesi olan sanayicilerin, imalat sanayisinde kullanılmak üzere alacakları yeni makine ve teçhizatlar için yatırım teşvik belgesi olmasa dahi 2022 yılı sonuna kadar KDV istisnasından yararlanabileceğini ekledi.
6745 sayılı Kanunun 80. maddesi kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen teknolojilerin, AR-GE faaliyetleri sonucunda üretilen motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik verilen mühendislik hizmetlerine ilişkin istisna uygulamasının getirildiğini kaydetti.