Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD EXPO 2022 açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Ekonomide yaşanan küresel zorlu süreçte Rusya ve Ukrayna gerilimi ile finansal koşulların daha da sıkılaştığını, resesyon riskinin arttığını belirtti.
Bahsi edilen sebeplerden kaynaklı uluslararası kuruluşların büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize ettiğini kaydetti. Birçok ülkenin son 40 yılın en yüksek enflasyon oranları ile karşı karşıya olduğunu anımsattı.
Nebati açıklamasında ülkelerdeki enflasyon rakamları ile merkez bankalarının sıkılaştırılmış para politikalarının resesyon riskini artırdıklarını vurguladı.
Bu süreçte tahıl koridorunun küresel gıda krizindeki baskıları hafiflettiğini ancak Rusya tarafının anlaşmayı askıya alması ile fiyat artışlarının beraberinde geleceğini bildirdi.
Küresel Sıkıntılarda Yaşanan Tehditler Fırsata Çevriliyor
Küresel sıkıntılara rağmen tehditlerin fırsata çevrildiğini vurgulayan Nebati, büyüme trendinin 2022 yılının ilk yarısında da devam ettiğini ve yüzde 7,5’lik büyüme sağladığını hatırlattı. 2022 yılı Ağustos ayında toplam istihdamın Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 31 milyona yükseldiğini de ekledi.
Dış ticaret açığının büyüdüğüne dikkat çeken Nebati, enerji fiyatlarının cari açık üzerindeki etkisini vurguladı. Cari işlemleri kalıcı olarak iyileştirmenin öncelikli hedef olduğunu ileterek, Karadeniz gazının devreye girmesi ile Türkiye’nin güçleneceğini kaydetti.
Ücret Artışları Enflasyonun Üzerinde
Enflasyonun kalıcı düşüşünü sağlamak için adımların atıldığına değinen Nebati, “Enflasyonu tek haneye düşürene kadar mücadelemiz devam edecek, bunda kararlıyız. Küresel fiyatlarla yaşanacak normalleşmenin olumlu katkısıyla ülkemizdeki enflasyon belasından kalıcı olarak kurtulacağız.” dedi.
Ücret artışlarının enflasyonun üzerinde olduğunu aktararak, küresel sıkıntılara rağmen tehditlerin fırsata çevrileceğinin altını çizdi.
Genç Girişimcilerin Yaş Sınırı 30’dan 35’e Çekildi
Ayrıca Nebati açıklamasında genç girişimcilere verilen Hazine Destekli Kredi’nin sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükseltildiğini ve aranan yaş sınırını da 30’dan 35’e çıkarıldığını ekledi.
Türkiye’nin ekonomi modeline ilgi olduğuna dikkat çeken Nebati, yeni bir iş anlayışı ve selektif kredi politikası ile ileriki sürecin daha kolay bir şekilde geçeceğini öngördü.
Yatırım ve ihracat olanaklarını geliştirmek amacıyla son dönemde selektif kredi politikası ile Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) paketlerinin uygulamaya alındığına dikkat çekti.
“Troy’u tercih etmelerini özellikle istirham ediyorum.”
Dijital verginin etkinliğinin de arttığını belirten Nebati, istikrarlı büyüme trendinin devam ettiğini ve Türkiye’nin ‘Startup’lar için çekim merkezi olacağını savundu.
Türkiye’nin ilk ve tek yerli ödeme sistemi olan Troy karttan da bahseden Nebati, Türkiye’nin her alanda gücüne güç kattığının altını çizdi. Troy’un kullanımında bankaların gerekli iradeyi ortaya koyduğunu söyleyerek, “Troy’u tercih etmelerini özellikle istirham ediyorum.” öneride bulundu.