Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, 2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Yılı Hedefleri Programı’nda ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında geçen yıldan bugüne atılan adımları anlatan Nebati, model sayesinde Türkiye ekonomisinin başarı sağladığını söyledi.
Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritasını oluşturan Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yılı için beklenen enflasyon oranının altında rakamlara ulaşılacağını söyleyen Nebati, “Yıl sonu tüketici enflasyonu OVP’de hedeflediğimiz rakamın da altında gerçekleşerek yüzde 64,3 oldu. 2023 yılında enflasyondaki düşüş devam edecektir” dedi.
Zor geçen yılda dünya genelinde ekonomik zorluklar yaşanırken Türkiye ekonomisinde kayda geçen göstergelerin pozitif tablo oluşturduğu yorumunda bulunarak şöyle konuştu:
“Küresel enflasyonun tarihi yüksek seviyelerde seyrettiği, taşımacılık maliyetlerinin hızla yükseldiği, son yüzyılın en zor yıllarından biri olan 2022 yılında makroekonomik göstergelerin tamamına yakınında başarı elde ettiğimizi vurgulamak isterim.”
“2022 Çok Özel Bir Yıl Olmuştur”
Dünya için zor geçen 2022 yılının Türkiye için çok özel bir yıl olduğunu söyleyen Nebati, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefinde ilerlediklerini ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı, “Amacımız kapsayıcı bir yaklaşımla yatırımları, istihdamı, üretimi, ihracatı ve verimliliği artırmak, cari işlemler dengesinde fazla vermek ve fiyat istikrarını kalıcı bir şekilde temin etmek olmuştur” dedi.
“Döviz Tevdiat Hesaplarında Cumhuriyet Tarihindeki En Yüksek Düşüşe İmza Attık”
20 Aralık 2021 gecesi döviz kurlarını zirve artıştan geri çevirmek için açıklanan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında gelinen noktayı paylaşan Nebati, “Kısa bir sürede döviz tevdiat hesaplarında Cumhuriyet tarihindeki en yüksek düşüşe imza attık” dedi.
TL mevduat hesapları sayesinde 2022 yılının ikinci yarısından itibaren döviz kurlarında istikrar yaratıldığını belirtti. Finansal istikrar sağlandığı için de “TL’nin reel olarak değer kazanmasının beraberinde geldiğini” söyledi.
“Türkiye Borsa Performansıyla Öne Çıktı”
Yatırımlarını döviz dışında değerlendirerek borsayı tercih edenlerin geçen yıl büyük kazanç sağladığının altını çizen Nebati, “Borsa İstanbul 2022 yılında dolar bazında yüzde 111 ile en yüksek getiriyi sağladı” diye konuştu. Borsada iştahı artan yatırımcı sayısının 1,4 milyon kişilik artış yaşadığına dikkat çekti.
Borsadaki tabanın hem yatırımcı hem de şirket bazında genişlediğini belirterek, “Son bir yılda borsa şirketlerinin piyasa değeri yüzde 184 artışla 6,2 trilyon liraya ulaşmıştır” dedi.
Bakan, “Halka arzları vergisel açıdan teşvik ederek, şirketlerimizin 19,3 milyar liralık ek finansmana erişimine imkan sağladık. Böylece, 2022 yılında 40 yeni şirket Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı” şeklinde açıklama yaptı.
“Diğer Ülkelere Göre Daha Berrak Bir Tablo Çiziyoruz”
Geçen yılın ilk üç çeyreklik performansını değerlendiren Nebati, “Ülke ekonomimizin performansını diğer ülkelerle kıyasladığımızda çok berrak bir tablo ortaya çıkmaktadır” dedi.
İkinci çeyrekte yüzde 7,7 büyüme oranıyla kayda değer artış gören Türkiye ekonomisinin diğer büyük ekonomilerle karşılaştırıldığında geldiği noktayı şu sözlerle duyurdu:
“Bu dönemde Çin bizim yarımız; ABD ve Almanya ise yarımızdan da düşük bir oranda büyüme kaydetmiştir.”
“Kişi Başına Gelirimiz 12 Bin Dolar Seviyesini Aşacak”
Türkiye ekonomisinin büyümede gösterdiği başarının vatandaşların refah düzeyinde okunacağı sözünü veren Nebati, “Yüksek büyüme performansımızın etkisiyle 2022 yılında kişi başına gelirimiz 10 bin dolar seviyesini aşacağını öngörüyoruz. Ki bu, Orta Vadeli Program tahmininizin de üzerindedir. 2023 yılında da kişi başına gelirimiz inşallah daha da yükselerek 12 bin doların üzerine çıkacaktır” dedi.