
İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesindeki Batı Platformu’nun yeni dönem toplantılarının ilkinde konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye ekonomisi hakkında kısaca değerlendirme yaptı.
2023 yılı hedeflerine büyük oranda ulaşılacağını söyleyen Nebati, atılacak adımları ve çalışmaları anlattı. Ülkemizin global piyasadaki gelişmelere bağlı olarak sürekli gündem değiştiren bir özellikte olduğuna değindi.
Dr. Nebati, Türkiye’ye gezi olayları da dahil olmak üzere çok ciddi operasyonlar yapıldığını söyledi.Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum itibarıyla uluslararası ilişkileri ve gelişmeleri güncel bir şekilde takip etmesi gerektiğini, bunun da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sağlandığını söyledi. 2013 yılında gezi olayları, ardından 17 – 25 Aralık meselesi ve sonrasında da 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi yaşandığını hatırlattı.
Yapılan tüm müdahalelerin ekonomi üzerinde baskı yarattığını ve diz çöktürmeye çalışıldığını aktardı. Hazine ve Maliye bakan yardımcısı nebati 2018 yılında açıklanan yeni ekonomi programı (YEP) kapsamında atılan adımlar sayesinde ekonominin dengelendiğini belirtti.
Bunun da Türkiye’nin yaşadığı her türlü krizin üstesinden gelebilecek güçte olduğunun ispatı olduğunu dile getirdi. Söz konusu operasyonların hedeflere ulaşma konusunda birtakım aksaklıklar yarattığını, bu nedenle 2023 hedeflerinde güncelleme yapıldığını belirtti.
2020 büyüme hedefinin %5 olarak belirlendiğini hatırlatan Nebati, sözlerine; “Şimdi o koşullar çerçevesinde ihracatın ve hızlı bir şekilde üretim kapasitesinin artırılması bunun da ötesinde reformların gerçekleştirilmesiyle 2023 hedeflerine büyük oranda ulaşmış olacağız” şeklinde devam etti.
Batı Platformu Başkanı ve AB Eski Bakanı Egemen Bağış da 2023 hedeflerine kararlılıkla ilerlediklerini söyledi.Türkiye’nin geçmiş yıllara kıyasla oldukça iyi bir noktada olduğunu söyleyen Egemen Bağış, çok daha ileriye gitmemiz ve dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olmamız gerektiğini vurguladı.
Bunun için de sadece hükümet olarak değil kadın-erkek, genç-yaşlı, sağcı-solcu, asker ve muhalefet olmak üzere millet olarak hep birlikte çalışmamız gerektiğini söyledi. Daha önce Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da belirttiği gibi katma değeri yüksek üretim yapılması gerektiğini söyleyen Egemen Bağış bu sayede dünyaya daha çok açılabileceğimizi vurguladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, eğitim alanında kayda değer oranda mesafe aldığımızı fakat bunun halen yetersiz olduğunu söyledi.Mustafa Aydın, toplantıda Türkiye ekonomisinin ve siyasetinin nerede olduğunun tartışılıp daha iyi gitmesi adına neler yapılması gerektiğinin konuşulduğunu belirtti. Eğitim alanında ciddi oranda yol katedildiğini fakat daha yapılacak çok fazla işin olduğunu söyleyen Aydın, Türkiye’nin üniversiteler kategorisinde dünyanın ilk 100 listesi içinde yer alması gerektiğini dile getirdi.
Bunun için sanayi sektörünün üniversitelerle işbirliği içerisinde olması gerektiğini vurgulayarak üniversitelerin kendilerini sorgulaması gerektiğine dikkat çekti. Söz konusu hedef için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi ve patenti alınan ürünlerin artırılması gerektiğini belirten Aydın bu noktada lise ve üniversitelere çok fazla görev düştüğünü sözlerine ekledi.