NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konuya dair yaptığı yeni açıklamada Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyelik hedeflerini engellemeyeceğine işaret etti.
Stoltenberg, Türkiye’nin duyduğu güvenlik endişelerinin yeni olmadığını da sözlerine ekledi.
“Türkiye’nin Güvenlik Endişelerini Ele Almalıyız”
Stoltenberg, Pazartesi günü Financial Times’da yayımlanan röportajında, NATO’nun Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyelik hedeflerini engelleyeceğine inanmak için hiçbir nedeni olmadığını söyledi.
Bununla birlikte Türkiye’nin endişelerine de değindi.
Türkiye’nin güvenlik endişelerinin yeni bir durum olmadığının altını çizen Stoltenberg; “Sürecin başlarında herhangi bir sorun olacağına inanmak için hiçbir nedenimiz yoktu. Türkiye önemli bir müttefik ve bir müttefik güvenlik endişelerini dile getirdiğinde onları ele almalıyız” ifadelerini kullandı.
Daha önce de birçok kez benzer söylemde bulunan Stoltenberg, dünkü Finlandiya ziyaretinde de Türkiye’nin endişelerinde meşru olduğunu söylemişti.
Madrid Zirvesi Üyelik Kararı İçin Son Tarih Olmayabilir
Makul bir zaman zarfı içinde endişelerin üstesinden gelmenin hala mümkün olduğuna inandığını belirten Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularının gerçekleşeceğine olan inancını “Hedefim Finlandiya ve İsveç’i mümkün olan en kısa sürede üye yapmak. Diğer katılım süreçlerine kıyasla yine de hızlı olabilir” sözleriyle dile getirdi.
Stoltenberg son olarak Temmuz ayı sonunda yapılması planlanan Madrid Zirvesi’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurularının çözümlenmesi için son tarih olmadığını kaydetti.
Erdoğan “Evet Diyemeyiz” Demişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere hükümet yetkilileri bugüne kadar verdikleri pek çok demeçte gerek İsveç gerek Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine olumlu bakılmadığı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.
Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada “evet diyemeyiz” ifadeleriyle Türkiye’nin duruşunun ve isteklerinin net olduğunun altını çizmişti.
İki ülke heyetlerinin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret ve yapılan müzakerelerden de net bir sonuç çıkmamıştı.