Koronavirüs salgını, dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi Asya’nın finans merkezi konumundaki Hong Kong’u da zorluyor. Özel yönetim bölgesi 1040 olan vaka sayısı ve 4 olan ölüm sayısıyla iyi bir tablo çizse de pandeminin ekonomik etkileri göz ardı edilemiyor.
Hong Kong koronavirüs vaka sayısında eğri düzleşti. 1 Mayıs itibarıyla toplam vaka sayısı 1040. Hong Kong Mali Sekreteri Paul Chan Mo-po da bu hafta kentin ekonomisinin 2020’de yüzde 4 ila yüzde 7 oranında küçüleceği konusunda uyardı.
Emlak ajansları Hong Kong’un varlıklı mülk sahiplerinin lüks evlerini zararına satarak paraya çevirdiklerini söylüyor. Zararına satış yapanların birçoğunu, pandemi ekonomiyi alt üst ettiğinden şirketlerinin işe devam edebilmesi için ihtiyaç duyulan parayı sağlamaya çalışan işletme sahipleri oluşturuyor.
Vincorn Consulting and Appraisal Genel Müdürü Vincent Cheung, bu durumu şöyle açıklıyor:SCMP’ye göre Hong Kong’da 2015’de 24,3 milyon Hong Kong doları karşılığında alınmış bir villa, Nisan sonunda 18,9 milyon Hong Kong doları karşılığında zararına satılmış. Yedi yıl önce alınan başka bir villa da Mart ayında 43,5 milyon Hong Kong doları karşılığında satılarak sahibine 4,5 milyonluk zarar ettirmiş.
Satışı gerçekleştiren aracı Davis Lui, evin sahibinin piyasa beklentileri konusunda kötümser olduğunu bu nedenle mülkünü paraya çevirmekte tereddüt etmediğini söyledi.
“Bu tür mülk sahiplerinin likidite sorunları olup olmadığından ve acil paraya ihtiyaç duyup duymadıklarından emin değiliz, ancak kesin olan bir şey artık hiç kimsenin beklemek istemediği. Orijinal fiyattan yüzde 20 ila yüzde 30 oranında indirim yapmak onlar için çok önemli değil.”
Emlak danışmanına göre satış yapanlar, en kısa sürede işlerine geri dönmek ya da başka yerlerde başka yatırımlara, hisselere, daha ucuz mülklere bahis yaparak para kazanmak istiyorlar.Ancak yüksek indirimler bile alıcıları cezbetmiyor. Centaline Property’ye göre ilk çeyrekte sadece 118 villa satıldı ve bu 5 milyar Hong Kong dolarıyla son dört yılın en düşük tutarını getirdi. Piyasa gözlemcilerine göre önümüzdeki aylarda daha sıkıntılı satışlar görülecek.
Mali Sekreter Chan’ın; “Hong Kong’un ilk çeyrekteki ekonomik durgunluğunun büyüklüğü, 2008’in küresel ekonomik tsunamisinden veya Asya mali krizinin [1997-98] etkisinden daha kötü olabilir” ifadeleri de mülk sahiplerinin zararına satış yaparak fazla tepki vermediği görüşünü destekliyor.
Kaldı ki şehirde işsizlik Ocak-Mart döneminde yüzde 4,2’ye yükseldi. Oran, dokuz yıl içindeki en yüksek seviyeyi temsil etti. Perakende, konaklama ve yiyecek ve içecek sektörlerindeki işsizlik yüzde 6,8 oranında arttı ve bu oran küresel mali krizden bu yana görülemeyen bir zirve anlamına geldi.