Hemen hemen bütün işyerlerinde onlardan var! İşe silah zoruyla gitmiş gibi görünen, ortalıkta ruh gibi gezen, yüzünden memnuniyetsizlik akan; kısacası mutsuzluğu her halinden belli olan çalışan tipinden! Sonuçta; kafamızı çevirdiğimiz her yerde onlardan görmemiz mümkün. Bankalarda, özel şirketlerde, hastanelerde, devlet dairelerinde, mağazalarda, pastanelerde; anlayacağınız akla gelebilecek her türlü işyerinde mutsuz çalışan tiplemesiyle karşılaşabiliriz. Çünkü onların sayısı, mutlu olanlara kıyasla çok daha fazla! Diğer bir deyişle; mutlu çalışanlarla karşılaşma ihtimalimiz her geçen gün biraz daha azalıyor.
Tabii durumun böyle olmasında; çalışma şartlarının zorluğu, ekonomik güçlükler, ücretlerin azlığı, çalışanların beklentilerinin tam olarak karşılanmaması gibi bir sürü farklı neden etkili! Zira ülkemizdeki iş imkanlarının ve çalışma koşullarının ne kadar “iyi” olduğunu hepimiz biliyoruz. İnsanların 3 kuruş denilebilecek paralar için ne kadar çok zorluğa katlandığının hepimiz farkındayız. Ama gel gör ki bütün bunlar insanların iş hayatlarında mutsuz çalışanlar olarak yer almalarını falan gerektirmiyor. Sonuçta kişi mutsuz bir şekilde işine gelip gittiğinde hem kendisi hem iş arkadaşları hem işyeri hem de yöneticisinin üzerinde kötü etki yaratıyor. Ki bu da kimsenin işine yaramıyor. İşte tüm bu nedenlerden dolayı; bugün sizlerle mutsuz çalışanlarla nasıl başa çıkılabileceği üzerine konuşmak istedim.
İster yönetici olun, ister mutsuz çalışanın iş arkadaşı, isterseniz de mutsuz çalışanın ta kendisi; bu yazıyı kesinlikle okumalısınız. Çünkü aşağıdaki maddeler hem mutsuz çalışanlarla başa çıkmak hem de mutlu çalışanlar olabilmek için kullanılabilecek nitelikte! Yani bu önerileri, hem mutsuz çalışanlara karşı nasıl yaklaşmanız gerektiğini anlamak hem de mutsuz çalışan olmaktan kurtulmak için kullanabilirsiniz.
Dipnot: Tekrar hatırlatıyorum! Ben burada yöneticilere hitap eder gibi konuşacağım; ama siz istiyorsanız önerileri kendiniz için de kullanabilirsiniz.
Çalışanın Mutsuzluk Nedenini Anlayın!
Öncelikli olarak yapmanız gereken bu! Yani çalışanlarınızın neden mutsuz olduğunu anlamaya çalışmalısınız. İlk başta onları gözlemlemeli, onların probleminin sizinle mi, mesai arkadaşlarıyla mı, işle mi, yoksa başka bir şeyle mi olduğunu çözmelisiniz. Bunun için de mutsuz çalışanlarınızı gözlemlemeli, sorunla alakalı bilgi toplamaya çalışmalısınız. Yaptığınız gözlemden sonra, çalışanınızı karşınıza alarak, onunla sorunu hakkında konuşmaya çalışmalısınız. Sonuçta; onun sorununu anlamak, bir çözüm yolu üretmek için geçmeniz gereken ilk aşamadır.
Sorunu Ortadan Kaldırmak için Harekete Geçin!
Mutsuz çalışanınızın sorununun ne olduğunu anladınız, diyelim. İş arkadaşının tavırlarından hoşlanmadığı, sürekli mesai yapmak zorunda kaldığı, konumunu sevmediği ya da artık sorun her neyse işte ondan kaynaklandığı için kendini kötü hissettiğini biliyorsunuz. Bu noktadan sonra yapmanız gereken, çalışanınızın sorununa çözüm üretmeye çalışmaktır. Diyelim ki çalışanınız yan masasındaki mesai arkadaşının tavırlarından rahatsız olduğu için mutsuz hissediyor. O zaman mutsuz çalışanınızın şikayetçi olduğu çalışanla konuşmalı, gerekiyorsa bu çalışanları ayrı bölümlere vermelisiniz.
Eğlenceli Bir İş Ortamı Yaratın!
Evet, mutsuz çalışanlarla başa çıkmak için eğlenceli bir iş ortamı yaratmayı deneyebilirsiniz. İşyerinizi, mutfağınızı ya da mola alanını yeniden dekore etmeli, çalışma ortamına eğlenceli eşyalar koymayı düşünmelisiniz. Çalışanlarınızın molalarda oyalanabilecekleri dergiler, kitaplar, masa oyunları ve benzeri şeylerle iş ortamınızı onlar için daha çekici hale getirmelisiniz. Bu küçük değişikliğin çalışanlarınız üzerinde olumlu etki yaratacağından emin olabilirsiniz.
Motive Etmeyi Bilin!
Normalde gayet başarılı olan; ama son zamanlarda performansı fark edilir derecede düşen bir çalışanınız var diyelim. Ya da birkaç gündür isteksizce iş yapan, eski halinden eser kalmayan bir personele sahipsiniz. Böyle durumlarda yapmanız gereken şey çalışanlarınızla konuşmak olmalıdır. Tabii burada size suratı asık olan bütün çalışanlarınızı karşınıza alıp, onlara yaşam koçluğu yapmanızı söylemediğimi de bilmelisiniz. Ama çalışanlarınızla ayrı ayrı ilgilenebilecek şansınız varsa ve karşınızdaki kişinin sorununun konuşulması gerektiğinden eminseniz o zaman kesinlikle bunu yapmalısınız. İyi bir lider gibi çalışanınızı motive etmeyi bilmeli, karşınızdaki kişinin ihtiyacı olan tek şeyin motivasyon eksikliği olabileceğini düşünmelisiniz.
İyi Bir Organizatör Olun!
Mutsuz çalışanlarla nasıl mı başa çıkılır? Tabii ki onları mutlu etmeye çalışarak! Daha açık söylemem gerekirse çalışanlarınızın o kötü moddan çıkmalarını istiyorsanız onları eğlendirmek için çaba göstermelisiniz. Mesela; öğle arasında hep birlikte yemeğe çıkmayı teklif etmeli, akşam ekip olarak sinemaya gitmeli, hafta sonu için planlar yapmalı, kısacası iyi birer organizatör olmalısınız. Çünkü bu şekilde hem sizle çalışanlar hem de ekip üyelerinin birbirleriyle olan ilişkileri güçlenecektir. Haliyle de aradaki bağ güçlendikçe, çalışanlar kendilerini daha iyi hissetmeye başlayacak, iş ortamındaki pozitiflik hissedilir seviyede artacaktır.
Elinizden Gelen Her Şeyi Yaptıktan Sonra Bekleme Aşamasına Geçin!
Mutsuz çalışanlarla başa çıkmak için elinizden gelen her şeyi yaptınız diyelim. Çalışanınızın sorununu dinlediniz, onun için farklı çözüm yolları ürettiniz, beklentilerini karşılamaya çalıştınız, kısacası yapılabilecek her şeyi yaptınız. Peki, ya buradan sonra nasıl hareket etmelisiniz? Mutsuz çalışanınız için gereken her şeyi yaptıktan sonra yapmanız gereken şey beklemektir. Yani onun sorunlarını halletmesini beklemeli, performansını yükseltip işini istekle yapması için mutsuz çalışanınıza biraz süre vermelisiniz.
Şayet sorun ortadan kalkmıyorsa yani çalışanınızın o negatif tavrı hem kendisinin hem de takım arkadaşlarının işine engel olacak şekilde devam ediyorsa o zaman son çarelere başvurmalısınız. Ama bir dakika son çareler de ne! Aslına bakarsanız, burada tercih edebileceğiniz iki faklı seçenek var. Ya mutsuz çalışanınızın bölümünü değiştirecek, yani ona daha farklı işler yaptıracaksınız. Ya da çalışanınızla son kez konuşmayı deneyecek, ona bu şekilde devam ederse yollarınızı ayırmak durumunda kalacağınızı söyleyeceksiniz.