Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye Müteahhitler Birliği’nde konuşma yaparak Türkiye’nin 2022’deki ihracat görünümünü değerlendirdi. Hizmet ihracatının da mal ihracatı gibi önem taşıdığını söyleyen Muş, hizmet ihracatının 2022’nin ilk 10 ayı itibarıyla 76,4 milyar dolar olduğunu, 2021’deki 61,4 milyar dolar seviyesini geçtiğini belirtti.
Müteahhitlik ve teknik müşavirlik şirketlerinin dış ticaretteki bu artışın önemli aktörleri olduğunu, sektörün dünya inşaat pazarında en üst sıralara yükselmesinin kritik önceliklerden olduğunu vurguladı.
Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışı pazarlarında birçok rakibini geçerek önemli bir konuma yükseldiğini ifade etti ve sektörün 2022 yılında 17,8 milyar dolar gibi ciddi bir proje değeri büyüklüğüne ulaştığını kaydetti.
Toplam proje sayısının 11 bin 605’e, projelerin toplam değerinin 471,7 milyar dolara yükseldiğini paylaşan Muş, proje gerçekleştirilen ülke sayısının 2022 itibarıyla 133’e çıktığını sözlerine ekledi.
Bölgesel olarak 2022 yılında proje büyüklüğü açısından Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) yüzde 37,6 ile yine birinci sırada yer aldığını, ikinci sırada ise yüzde 24,5 ile Avrupa Bölgesi bulunduğunu belirtti.
Rusya Yerini Korudu
İlk 10 sıralamaya bakıldığında Rusya’nın yine ilk sırada olduğunu, 2021’de 11 milyar dolar civarında büyüklük ile rekor kırılırken savaşın etkilerinden dolayı 2022’de 2 milyar dolar değerinde büyüklüğüne ulaşıldığını aktardı.
Romanya, Polonya, Macaristan ve Tanzanya’nın ilk 10 ülke içinde yer aldığını, artık hedeflerinin Batı Avrupa ve Amerika kıtasıyla Asya Pasifik ülkeleri olması gerektiğini söyledi.
ENR Dergisi’nin yılın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde Türkiye’nin uzun yıllardır 40-45 firma ile temsil edildiğini, küresel proje büyüklüğünün de yüzde 5 kısmını üstlendiğini sözlerine ekledi.
Teknik Müşavirlik Sektörü
Yurt dışı teknik müşavirlik sektörüne dair değerlendirmeler yapan Muş, geçen yıl 2021’e göre yıllık proje bedelinin yaklaşık yüzde 55 artarak 236 milyon dolar gibi ciddi seviyeye ulaştığını paylaştı.
Geçmişten bugüne toplam teknik müşavirlik proje değerinin ortalama 3 milyar dolara, proje adedinin ise 2 bin 583’e çıktığını belirten Bakan Muş, Pakistan ve Hindistan’ın teknik müşavirlik sektörü açısından geleneksel pazarlar haline geldiğini aktardı.
Sektörün mevcuttaki sıkıntıları için çözüm adımları attıklarını belirtti ve sadece yurt dışındaki sorunları değil, yurt içi performansı etkileyecek şekilde de bakanlık ve kurumlar nezdinde girişimlere destek olduklarını belirtti.