Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Müteahhitler Fiyat Düzenlemesinde Değişiklik İstiyor

Müteahhitler, torba teklifte yer alan, 1 Mart 2023 tarihinden önce ihalesi yapılmış olan yapım işleri için fiyat farkı ödenmesine ilişkin düzenlemede bazı değişiklikler talep ediyor.
Müteahhitler Fiyat Düzenlemesinde Değişiklik İstiyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüksek enflasyonu düşürmek için sıkılaştırıcı para politikalarına devam ediyor. Politika faizi yüzde 40’a çıkarılırken, buna paralel olarak bankalar da mevduat faizlerini yükseltiyor.

Hal böyle olunca insanlar alım-satım ya da yatırım yapmak yerine paralarını mevduatta değerlendirmeye başladı. Piyasada işler yavaş yavaş azalırken, bir yandan da sürekli düşen satın alma gücü ve yüksek vergiler iş dünyasının belini büküyor.

Müteahhitler ise ekonomiye ilişkin torba teklifte yer alan, 1 Mart 2023 tarihinden önce ihalesi yapılmış olan yapım işleri için 1 Ocak 2024’ten itibaren gerçekleştirilen kısımlarına yönelik fiyat farkı ödenmesine ilişkin düzenlemede değişiklik yapılmasını istiyor.

Tarihin 1 Temmuz’a Çekilmesi İsteniyor

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, ekonomide düzenlemeler içeren torba teklifin Meclisteki görüşmelerinde sektörün taleplerini anlattı.

6 Şubat depremi sonrası hem girdi hem de işçilik maliyetlerinin çok ciddi şekilde arttığını ancak fiyat farkı düzenlemesinin 1 Mart’tan önce sözleşmesi imzalanan işlere uygulanmak üzere çıkarıldığını belirtti.

GCM Yatırım Banner

Dolayısıyla deprem bölgesinde hala devam eden ve maliyet artışı nedeniyle zorluk yaşayan müteahhitler, bu fiyat farkı uygulamasından yararlanamayacak. Artan maliyetlerin işlerin tamamlanması üzerinde risk oluşturduğunu ifade eden Eren, bu tarihin en azından 4 ay kaydırılarak 1 Temmuz olmasını, ek olarak deprem bölgesinde devam eden işlerin sözleşmelerinin de bu kararname kapsamına girmesini istediğini söyledi.

Fiyat farkı uygulamasının gelecek yıldan itibaren başlayacağını, bu nedenle bu yıl yapılmakta olan ve mağduriyete neden olan fiyat artışlarından etkilenen işlerde fiyat farkı ödenmediğini sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.