Teknoloji milyarderi Elon Musk, Neuralink tarafından geliştirilen kablosuz bir beyin çipinin altı ay içinde insan klinik deneylerine başlamasının beklediğini söyledi. Şirket tarafından aktarılan bilgiye göre söz konusu beyin çipi ile engelli hastalar tekrar hareket kabiliyetine kavuşabilecek.
Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016’da San Francisco’da kurulan Amerikan nöroteknoloji şirketi Neuralink, beyin çipi ile engelli hastaların iletişim de kurabileceğini öngörüyor.
Reuters’ın haberine göre Neuralink, insanlarda klinik deneylere başlamada ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay almak için son yıllarda hayvanlar üzerinde testler yürütüyor. Ancak FDA, Reuters’ın yorum talebine yanıt vermediği aktarıldı.
Çalışmalar Son Derece Dikkatli Bir Şekilde İlerliyor
Musk tarafından yapılan açıklamaya göre cihazın bir insana yerleştirilmeden önce çalışmaların son derece dikkatli yapıldığı belirtildi. Ayrıca Musk, çipin doğru çalıştığından emin olmak istediklerini ekledi.
Şirketin genel merkezinde 3 saat süren sunumda, Musk da açıklamalarda bulundu. Musk, şirketin cihazı geliştirilmesindeki hızına vurguda bulundu. İnsanlar söz konusu olduğunda böyle bir sürecin uzun olduğunu ancak paralel ölçeklendirme için her şeyin yapıldığını kaydetti.
Teoride ilerlemenin üstel olduğunu belirten Musk, cihaz ile hedeflenin görmeyen bir kişinin görüşünü tekrar kazanabilmesi olduğuna dikkat çekti. Bunu yapamayan insanlarınsa görme kaslarını geri getirilebilmesi olduğunu iletti.
Felçli Kişiler Motor Fonksiyonlarını Yeniden Kazanacak
Elektrikli araç üreticisi Tesla, roket firması SpaceX ve sosyal medya platformu Twitter’ı da yöneten Musk, Mars’ı kolonileştirmek ve insanlığı kurtarmak gibi hedefleriyle tanınıyor. 2016 yılında başlattığı Neuralink içinse hedefleri aynı büyüklükte.
Şirketin, beynin karmaşık elektronik cihazları kontrol etmesine izin verecek ve sonunda felçli kişilerin motor fonksiyonlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olacak bir çipi geliştirmek istediği belirtildi. Bu çipin Parkinson, demans ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarını tedavi etmelerine izin vereceği eklendi.
Cihaz ile Beyin Yapay Zekayla Birleşecek
Bunlara ek olaraksa beynin yapay zeka ile birleştirilmesinden bahsedildiğine dikkat çekildi. Musk’ın Neuralink çalışanlarına sürecin yavaş ilerlemesinden kaynaklı hayal kırıklığını dile getirdiğine işaret edildi. Hatta bu yılın başlarında şirkete rakip olan Synchron ile bir yatırım hakkında görüştüğü söylendi.
Synchron, cihazını ilk kez ABD’deki bir hastaya implante ederek Temmuz ayında önemli bir dönüm noktasından geçti. 2021’de insan denemeleri için ABD düzenleyici izni aldı ve Avustralya’da dört kişi üzerinde yapılan çalışmaları tamamladı.