Hükumetin günlerdir üzerinde çalıştığı 130 maddelik torba yasa tasarısının en dikkat çeken ve tartışılan maddelerinden birisi olan müftülere nikah kıyma yetkisiyle ilgili nihai karar verildi. Yapılan düzenleme mecliste yapılan oylama sonucunda oy çokluğuyla kabul edildi ve müftülere nikah kıyma yolu açılmış oldu.
Yapılan düzenleme başta ana muhalefet partisi CHP olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunun tepkisini çekmişti. Hatta ülkenin çeşitli yerlerinde tasarının geri çekilmesi için bir takım protesto ve gösteri yürüyüşleri düzenlenmişti. Ancak hükumet meclise getirilen tasarıda geri adım atmadı ve müftülerin nikah kıyması artık yasal olarak mümkün hale geldi.
Hükumet Cephesi Resmi Nikahtan Bir Fark Olmadığını Savunuyor
Teklif edilen yasa tasarısı hem komisyon görüşmelerinde hem de TBMM’de hararetli tartışmaların yaşanmasına sebep oldu. Hükumet ise gelen eleştirilere karşı yapılan düzenlemenin resmi nikahtan bir farkı olmadığını belirtiyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu meclis kürsüsünde yaptığı konuşmasında “Hangi memurla yapılırsa yapılsın kıyılan nikah aynıdır ve resmidir. Evlendirme işlemlerinde müracaattan, tören yerine, düzenlenecek belgeden memurun giydiği cübbeye kadar belediye evlendirme memurunun uyguladığı Türk Medeni Kanunu Evlendirme Yönetmeliği hükümlerini aynen il ve ilçe müftülükler de uygulayacaktır. Yapılacak evlendirmeler hiçbir farklılık göstermeyecektir.” ifadelerine yer verdi.
Bakan Soylu, ibadethanelerde resmi nikah kıyılamayacağını da sözlerine ekledi.
CHP: Yapılan Düzenleme Anayasaya Aykırı!
Günlerdir konuşulan yasa tasarısına en büyük tepki ana muhalefet partisi CHP’den geldi. Tasarıyla ilgili partisi adına söz alan CHP Bartın Milletvekili Muhammed Rıza Yalçınkaya, yapılan düzenlemenin hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını dile getirdi.
Müftülere nikah yetkisi veren düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu belirten Yalçınkaya, “İtirazımız dini nikaha değildir. Dini nikah zaten ülkemizde serbesttir. Ben de inancım gereği imam nikahını kıydırmış bir insanım. Dini nikaha bir engel, itiraz yoktur. Tartışmaların odağı da dini nikah değildir. Sorun; çağdaş hukuk devletiyle çatışan bir ortama zemin hazırlanmasıdır” diyerek konuyla ilgili tepkisini dile getirdi..
Karşılıklı tartışmaların yaşandığı yasa tasarısı TBMM Başkanvekili tarafından milletvekillerinin oylamasına sunuldu ve tasarı oy çokluğu ile kabul edildi. Böylelikle Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle bundan böyle müftüler nikah kıyabilecekler. Ayrıca nikah kıyma yetkisine sahip olan müftüler isterlerse bu hakkı imamlara devredebilecekler.
Çok konuşulan düzenleme sosyal medyada da büyük yankı buldu. Düzenleme pek çok kesimden tepki çekerken yapılan değişikliği doğru bulanlar da mevcut. İşte sosyal medyadan en dikkat çeken tepkiler…
Müftülere nikah kıyma yetkisi TBMM’den geçirilmiş. Bravo valla o kadar yapılması gereken, ele alınacak konu varken buna mesai harcamak 👏👏👏
— Ata Benli (@atabenli) 18 Ekim 2017
Müftülere nikah kıyma yetkisi veren kanun,CHP’ye rağmen. Meclis Genel kurulundan geçti.Laiklik elden gitti (!) #Görevimiz
— Zekeriya Baş (@baszekeriya) 19 Ekim 2017
Nikah kiyma yetkisini müftülere degilde
orman şefine ya da
veterinere verseydik emin olun itiraz etmezlerdi RTE#NikahıKeMALMÜDÜRLÜĞÜkıysın— Solmaz (@solmzemine) 15 Ekim 2017
AKP tüm itirazlarımıza rağmen müftü ve imamlara resmî nikah kıyma yetkisi vererek, toplumsal birliğimize bir el bombası daha attı.
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) 18 Ekim 2017
Yıllardır Yabancı filmlerde kilisede papazların kıydığı nikahlari izliyoruz. Bu size tuhaf gelmiyor ama müftü kıyınca gericilik oluyor.
— Orhan Sali (@sali_orhan) 18 Ekim 2017
15 yılda;
Çocuk istismarı %434
Cinsel taciz %449
Uyuşturucu bağımlılığı %678
oranında arttı.Adamların tek derdi
“müftülere nikah yetkisi”— Madam_Venuss (@Madam_Venuss) 7 Ekim 2017
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.