Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Moskova’dan toprak çözülmeden kalıcı barış olmaz mesajı

Rusya, Ukrayna ve ABD Cuma günü Abu Dabi'de güvenlik görüşmeleri yapacak. Kremlin kalıcı barış için toprak meselesinin çözülmesinin şart olduğunu vurguladı.
Moskova’dan toprak çözülmeden kalıcı barış olmaz mesajı
HABER GİRİŞ

Rusya, ABD ve Ukrayna’nın güçlü güvenlik görüşmeleri için Abu Dabi’de bir araya geleceğini duyurdu. Açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD’li temsilciler arasında gece yarısına kadar süren yaklaşık 4 saatlik görüşmenin ardından geldi.

Kremlin danışmanı Yuri Uşakov, görüşmeleri “somut, yapıcı ve son derece açık” olarak nitelendirirken, büyük bir ilerleme sağlandığına dair mesaj vermekten kaçındı.

Uşakov, Rus heyetine Amiral Igor Kostyukov’un başkanlık edeceğini, ekonomik başlıklarda ise Kirill Dmitriev’in ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile ayrı görüşmeler yapacağını söyledi.

Ancak Moskova, barış konusunda net bir kırmızı çizgi çizdi. Uşakov, Alaska’daki Trump-Putin zirvesinde belirlenen çerçeveye atıfla toprak sorunu çözülmeden uzun vadeli bir barışın mümkün olmadığını vurguladı.

Putin’in diplomatik çözüme açık olduğunu söyleyen Uşakov, buna karşın Rusya’nın özel askeri operasyon hedeflerinden vazgeçmeyeceğini ve sahada stratejik inisiyatifin Rus ordusunda olduğunu ifade etti.

Ukrayna cephesi ise sert kış koşulları altında enerji altyapısına yönelik yoğun füze ve İHA saldırılarıyla karşı karşıya. Kiev, bu saldırıları Moskova’nın barışa samimi olmadığına kanıt olarak gösterirken, Rusya ise ilerlemenin yüksek maliyetle sağlandığını savunuyor.

ABD tarafında görüşmelere Steve Witkoff’un yanı sıra Trump’ın damadı Jared Kushner ve Trump’ın kurduğu Barış Kurulu için yeni atanan danışman Josh Gruenbaum katıldı. Görüşmeler, Trump’ın Avrupa’daki en kanlı çatışmayı sona erdirme çabasının bir parçası olarak görülüyor.

En büyük anlaşmazlık başlığı ise toprak. Putin, Ukrayna’nın Donetsk’in kontrolündeki bölgelerinden vazgeçmesini isterken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy bunu keskin şekilde reddediyor. Moskova ayrıca Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesini ve savaş sonrası ülkede NATO askeri bulunmamasını talep ediyor.

Zelenskiy, Trump ile İsviçre’de yaptığı görüşme sonrası güvenlik garantilerinin netleştiğini, ancak toprak konusunun hâlâ çözümsüz olduğunu söyledi. Kremlin ise ABD’nin Abu Dabi toplantısını hazırlamadaki rolünü överek, görüşmelerin barış süreci için yeni bir kapı aralayabileceğini belirtti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/4Ç Kar/Zarar 28.74%-71.26%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın