
ABD ile Çin arasında başlayan ve gün geçtikçe daha zor bir hal alan ticaret savaşlarının yarattığı endişe küresel boyutta hissediliyor. Dönem dönem iki ülke arasında yapılan görüşmeler olumlu gelişmelerin olması yönünde beklenti doğursa da, ne yazık ki tansiyon halen düşmüş değil.
Uzmanlar ticaret savaşlarının hız keseceği yönündeki umutların ve piyasalarda düzelme beklentilerinin boşa çıktığını belirtiyor. Morgan Stanley ise Şubat ayından bu yana en büyük satış dalgasının yaklaştığı uyarısında bulundu.
ABD’nin Çin mallarına %25’e varan ek gümrük tarifesi uygulayacağını açıklaması, ticaret savaşlarının hız keseceğine dair beklentilerin sona ermesine neden oldu.İki büyük ekonomi arasında süren çekişme küresel anlamda da endişe yaratıyor ve diğer ülke ekonomilerini de etkilemesi bekleniyor. Uzmanlar, korumacı politikaların ekonomiye olumsuz etkisinin kaçınılmaz olarak borsaya yansıyacağını ve dünya borsalarını çok sert satış dalgasının beklediğini bildirdi.
Ticareti tehdit eden korumacı davranışların, 1 asır öncesinde Amerikan ekonomisini bitiren Büyük Buhran’a zemin hazırlayan göstergelerle benzerlik taşıdığı ifade ediliyor.
Amerikan finans kuruluşu Morgan Stanley, piyasalardaki yön değişikliği hakkında değerlendirmede bulundu.Bir süre önce piyasalarda kamu şirketlerine doğru yatırımların yön değiştireceği uyarısında bulunan Morgan Stanley, şimdi de Şubat ayından bu yana en büyük satış dalgasının yaklaştığı yönünde yatırımcıları uyardı. Yatırımcıların son zamanlarda teknoloji ve tüketici sektörlerinden çıkarak savunmaya geçmesinin piyasalarda düzeltme beklentisine işaret ettiğini ifade etti.
Söz konusu tarihler arasında; Facebook, Twitter, Amazon, Apple, Netflix, Microsoft, Intel ve Google olmak üzere 8 şirketin piyasa değerinde toplamda 401 milyar dolarlık bir gerileme görüldü. Söz konusu düşüşün, geçen hafta sosyal medya devi Facebook’un Nisan-Haziran dönemine dair bilançosunu açıklamasından sonra başladığı belirtildi.
ABD’nin ticaret politikası nedeniyle gelişen ülke borsalarındaki düşüşün yılın geri kalanında ve 2019 yılında da devam edeceğini belirten Capital Economics analistleri, yıl sonuna kadar %5 düşüş beklediklerini açıkladı.
Morgan Stanley ek olarak, 1929 yılında yaşanan Büyük Buhran öncesinde dünya genelinde korumacılığın arttığını, ABD’de 20 binden fazla ithal mal üzerinde tarifeleri yükselten yasanın yürürlüğe konduğunu söyledi. Günümüz koşulları ile birebir benzer olmasa da doğrudan yabancı yatırımlar ve büyük piyasa değerine sahip şirketlerin ticaret gerilimlerine karşı oldukça hassas olduğunu bildirdi.