Covid salgını ve hemen arkasından gelen Rusya-Ukrayna savaşı, tüm dünyada dengeleri bozdu. Pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamaların kaldırılmaya başlanması, ekonomilerde yeniden toparlanma sağlasa da Şubat ayından bu yana yaşanan savaş yeniden bozulma yarattı.
Ukrayna’da devam eden savaş gıda ve birçok emtia ürününde tedarik sıkıntısı meydana getirdi. Bu durum tüketici fiyatlarında rekor artışlara yol açtı. Batılı ülkelerin Rusya için uyguladığı enerji ambargosu ise enflasyonu yukarı çeken ana faktör olarak ilk sıraya yerleşti.
ABD başta olmak üzere birçok ülkede enflasyon son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı. Morgan Stanley başekonomisti Chetan Ahya ise Asya’daki durumu değerlendirdi.
Asya’nın Ortalama Enflasyonu Yüzde 5,5
Bazı Asya ülkelerine baktığımızda Çin’de son açıklanan verilere göre enflasyon yüzde 2,7, Japonya’da yüzde 2,4, Tayvan’da yüzde 3,36, Vietnam’da yüzde 3,14, Malezya’da yüzde 3,4, Endonezya’da yüzde 4,94, Güney Kore’de yüzde 6,3, Singapur’da yüzde 6,7 oranında seyrediyor.
En yüksek oran yüzde 210’la Lübnan’da olurken, onu yüzde 139’la Suriye, yüzde 60,8’le Sri Lanka, yüzde 54’le İran ve yüzde 24,9’la Pakistan izledi.
Morgan Stanley ekonomistine göre Asya ülkelerinde enflasyon ortalama yüzde 5,5 seviyesinde. Bu seviyeden sonra yarım puanlık düşüş olduğunu hatırlatıyor. Bunun kesinlikle zirve olduğunu düşünen isim, birçok bölgede ekonominin hala Covid öncesi seviyelerin altında olması sebebiyle talep artışı beklemiyor.
Ekonomilerin çoğunun döngünün ortasında olduğunu, enflasyonun kontrol altına alınacağını ve merkez bankalarının politika faizlerini çok fazla sıkılaştırmak zorunda kalmayacaklarını söyledi.
ABD’de pandemi nedeniyle mal talebinin büyük artış gösterdiğini ve arz-talep dengesizliği yaşandığını yorumladı. Tedarik zincirlerindeki aksaklıkların giderilmesi ve stokların artmasıyla gelecek aylarda talep düşüşü bekleniyor.
Asya’nın işgücü piyasasının ABD gibi sıkı olmadığını dile getiren Ahya, bunun da enflasyonun daha kolay kontrol edilebilir olmasını sağladığını sözlerine ekledi.