Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ile ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks, kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğu belirtildi.
Öte yandan uygulanan politikaların ekonomiyi kabul edilebilir seviyeden daha hızlı yavaşlatması durumunda yeni bir politika değişimi riski olduğu ifade edildi. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda ise kredi görünümünün olumsuz etkileneceği ve negatife çevirebileceği aktarıldı.
Türkiye’nin kredi profilinin, yüksek enflasyonla sonuçlanan öngörülemez politikalar yüzünden son dönemde baskı altında olduğu söylenen raporda, Merkez Bankası’nın kredibilitesinin ve yatırımcı güveninin olmamasının da kredi görünümü üzerinde negatif etkisi olduğunun altı çizildi.
Politika Değişikliği Büyümeyi Yavaşlatacak
Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politika değişikliğinin daha yavaş büyümeye yol açacağı söylenirken, ekonomi yönetiminde oluşturulan yeni kadronun en çok zorlanacağı şeyin ekonomideki dengesizlikleri gidermek ile büyümeyi sürdürmek arasındaki dengeyi sağlamak olacağı vurgulandı.
2024 yılında yapılacak yerel seçimleri göz önünde bulundurarak değerlendirme yapan Moody’s, para politikasında yavaş ve kademeli sıkılaşmanın sürmesini bekliyor. Bu doğrultuda enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek seviyelerde kalacağı öngörüsü paylaşıldı.
Geleneksel politikalara doğru geçişin devamı halinde Türkiye’nin mevcut durağan notunun kredi görünümü ve notunu olumlu etkileyeceği belirtilirken, raporda dikkat edilmesi gereken nokta yeni bir politikaya dönüş riskinin de oldukça yüksek olduğu cümlesi oldu.