Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye ekonomisine dair beklentilerini açıkladı. Bu değerlendirme Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), çeyreklik gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme rakamlarını açıklamasının ardından geldi.
TÜİK’in bugün yayımladığı verilerde 2022’nin Nisan-Haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,6’lık büyüme saptandı. Beklentiler yüzde 7,5’lik büyümeydi.
Kuruluş, TÜİK verilerinin ardından 2022 büyüme beklentisini yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e yükseltti. Ayrıca bu yıl sonu enflasyon tahminin yüzde 52’den yüzde 68,6’ya çıkardı.
Gelecek sene için büyüme beklentisini yüzde 4’ten yüzde 2’ye düşürürken, 2023 sonu enflasyon tahminin yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkardı.
Moody’s, uygulanan ekonomi politikasının etkisinin zayıf olduğunu belirtti. Enflasyondaki artış hızının ilerleyen dönemde büyümeyi baskılayabileceğini aktardı.
Ağustos ayı içerisinde Türkiye’nin kredi not görünümünü negatiften, durağana çevirmişti. Moody’s, kredi notunun düşürülmesinde ödemeler dengesindeki bozulmayı ve rezervlerdeki azalmayı gerekçe gösterdi. Cari açığın beklenenden daha fazla olabileceğini söylemişti.
Türkiye Büyümede İkinci Sıraya Yerleşti
Türkiye’nin, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ile G20 ülkeleri içerisinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olduğu açıklandı.
Türkiye, G20 ülkeleri arasında Suudi Arabistan’dan sonra, OECD ülkeleri arasında ise Slovenya’nın ardında geldi.