
Kredi dereceledirme kuruluşu Moody’s, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye indirirken, görünümü de “negatif” olarak bırakmıştı.
Cuma günü normal takviminden farklı olarak sürpriz bir şekilde gelen not indirimi sonrası piyasalarda tedirginlik artarken, uzmanlar önümüzdeki 18 ay içinde yeni bir indirim daha yapılabileceğini söyledi.
Dün akşam yapılan açıklamada ise 13 Türk bankasının kredi notunun düşürüldüğü bilgisi geldi. Ancak bu haber bankaların borsadaki performansını olumsuz etkilemedi.
Kurum tarafından yapılan değerlendirmede, Türk bankalarının negatif görünüme sahip ülke notuna uyumlu olarak negatifte bırakıldığı söylendi.
Salı günü yayımlanan notta 12 bankanın döviz uzun vadeli mevduat notlarının, 6 tanesinin uzun vadeli karşı taraf risk notunu ve uzun vadeli karşı taraf risk değerlendirmesinin düşürüldüğü bildirildi.
1 Türk bankasının uzun vadeli üst düzey teminatsız kredi notunu bir basamak ve 3 bankanın uzun dönemli döviz cinsinden karşı taraf risk notunu iki basamak indirildiği açıklandı.
Uzun vadeli döviz mevduat tavanının Caa1’e düşürüldüğü 12 Türk bankası şu şekilde listelendi:
- Akbank TAS
- Alternatifbank A.Ş.
- Denizbank A.Ş.
- HSBC Bank A.Ş. (Türkiye)
- QNB Finansbank A.Ş.
- TC Ziraat Bankası A.Ş.
- Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB)
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (Garanti BBVA)
- Türkiye Halk Bankası A.Ş.
- Türkiye İş Bankası A.Ş.
- Türkiye Vakıflar Bankası TAO
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

BIST 100 Endeksi bu sabah işlemlere %0,19 değer kazancıyla 1.113 puandan başladı. Açılışta sektör endeksleri arasında en çok yükselen %1,52 ile turizm, en çok gerileyen %3,31 ile spor oldu. Bankacılık endeksi ise dün akşam gelen Moody’s notuna rağmen güne yükselişle başladı.
XBANK, saat 10:44’te %0,20 artıda 1.106,21 puandan işlem görüyor. Bankacılık endeksi yıllık bazda 1.014 ile en düşük, 1.838 ile en yüksek puanı kaydetti.
Borsa İstanbul Altında İşlem Gören Endeksler için Tıklayın
2020 yılına 1.500 puan üstünden başlangıç yapan endeks, Şubat’ta zirveyi gördükten sonra pandemi etkisiyle Mart ayında sert geriledi.
Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca 1.200 – 1.300’lerde yatay seyreden bankacılık endeksi, Ağustos’ta yön değiştirerek 1.014 ile yıl içi en düşüğü kaydetti.