Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Moody’s Türk Bankaları için Görünümü Durağana Çevirdi

Moody's Türk bankaları için görünümünü negatiften durağana çevirirken, faaliyet ortamının yüksek enflasyon nedeniyle zorlu olmaya devam ettiği söylendi.
Moody’s Türk Bankaları için Görünümü Durağana Çevirdi
HABER GİRİŞ

Moody’s Investors Service, Türk bankacılık sektörü için yayımladığı son raporda pozitif değerlendirmede bulundu. Kurum, Türk bankacılık sistemi için görünümü negatiften durağana çevirdi. Kredi notu verdiği 17 Türk bankasının her birinin not görünümünü durağan olarak belirledi.

Türk bankaları için faaliyet ortamının istikrarlı ancak zorlu olmaya devam ettiği, hükümetin politika yapımında ortodoksluğa dönmek için Mayıs 2023’teki seçimler sonrası attığı ilk adımların, bankaların faaliyet koşullarını destekleyici nitelikte olduğu ifade edildi.

Seçim sonrasında iyileşen faaliyet koşullarıyla birlikte bankaların görünümünün istikrarlı olmaya devam ettiği belirtilirken, Türkiye’de reel gayri safi yurt içi hasıla büyümede yavaşlama öngörüldü.

Raporda Türkiye ekonomisi için 2023 yılında yüzde 4,2 büyüme beklentisi paylaşılırken, enflasyonun yüzde 51 ile yine yüksek seyredeceği tahmini açıklandı.

Ortodoks Adımlar Bankaların Faaliyet Koşullarını Destekledi

Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan seçim sonrasında ekonomi yönetimine getirilen yeni isimlerle birlikte, Türkiye rasyonel zemin vurgusuyla ortodoks politikalara geçiş yaptı.

GCM Yatırım Banner

Moody’s raporunda hükümetin ortodoksluk yönünde attığı ilk adımların faaliyet koşullarını destekleyici nitelikte olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Seçimlerden önceki dönemde uygulamaya konulan ortodoks olmayan tedbirlerin görünüm ufkumuz boyunca kademeli olarak gevşetileceğini düşünüyoruz. Bankaların ortodoks politikaya geri dönüşten fayda sağlaması gerekse de, bu süreçte yanlış adımların sıralanması potansiyeline inanıyoruz. Makroihtiyati tedbirlerin gevşetilmesi, başta GSYİH büyümesi olmak üzere faaliyet ortamına ilişkin temel beklentiler için risk oluşturmaktadır.” ifadesine yer verildi.

Avrupa’daki kilit ihracat pazarlarındaki yavaşlamaya rağmen Türkiye’nin (B3 istikrarlı) güçlü ihracat ve turizm sektörlerinin büyümeyi desteklemeye devam ettiği söylendi.

2021 yılında yüzde 3,7 olan sorunlu kredilerin toplam kredilere oranının 2022 yılında yüzde 2,4’e düştüğü belirtilirken, yeni sorunlu kredi oluşumunun da son bir yılda iki katına çıktığına dikkat çekildi.

Yüksek enflasyon ve para birimindeki değer kaybının borçluların geri ödeme kapasitesini azalttığı, varlık ve teminat değerlerinin daha yüksek tahsisatları desteklediği ve bunun devam etmesinin beklendiği söylendi. Türk bankalarının varlık kalitesinin 2023 yılında, yavaşlayan büyüme ve yüksek enflasyon karşısında borçluların geri ödeme kapasitesi üzerinde baskı yaratmasının etkisiyle kötüleşmesinin beklendiği açıklandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.