
Petrol talebinde koronavirüs kaynaklı talep düşüşü devam ediyor. Ancak küresel anlamda birçok büyük ülkenin salgın hastalıkla mücadele çerçevesinde aldığı büyük kararlar piyasaya iyimserlik getirdi.
Petrol fiyatları alınan mali tedbirler, para politikasında tarihte görülmemiş şekilde büyük adımların atılması ve riskli varlıklara gelen alımlarla hafif yükseldi. Ancak kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s fiyatların yıl boyunca düşük seviyede kalacağını öngörüyor.
Petrol fiyatları son beş haftada ilk defa haftayı kazançla tamamlamaya yöneldi.Küresel hisse senetleri bu hafta merkez bankalarının aldığı tedbirler ve ABD Senatosu’nun 2 trilyon dolarlık teşvik paketini onaylamasıyla toparlandı. Bu durum petrol piyasasında da iyimserliği artırırken vadeli petrol kontratları New York’ta yükseliş gösterdi.
Mayıs vadeli Brent petrolü varil başına %0,7’yi aşan artışla 27 dolara çıktı. Mayıs vadeli Batı Teksas türü petrol ise 23,87 dolara ulaştı.
Uzmanlar ham petroldeki toparlanmanın arzda görülen büyük çaplı artış dikkate alındığında kırılganlığının yüksek olduğunu belirtiyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), son yaptığı açıklamada günlük talep kaybının 20 milyon varile çıkabileceğini söylemişti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, fiyatların yıl boyunca düşük seviyede kalacağını tahmin ediyor.Yapılan açıklamada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerin anlaşamamasının fiyatlarda aşırı dalgalanma yarattığı belirtildi. Arz tarafında düşüş olmaya başladıkça piyasanın kendini düzeltmeye başlayacağı söylenen kurum analizinde, talepteki belirsizliğin devam ettiği aktarıldı.
Bu nedenle fiyatların önümüzdeki yıl da düşük kalacağı kaydedildi. Yapılan değerlendirmede Brent türü ham petrolün varil fiyatının bu yıl 35-40 dolar, gelecek yıl ise 45-50 dolar bandında seyredeceğini tahmin edildi.
Güncel Petrol Fiyatlarını Görmek için Tıklayın
Singapur’da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki fiyat savaşının şu an geride kaldığını, tek gündemin koronavirüs salgınının talebi etkilemesi olduğunu söyledi. Goldman Sachs Group Inc., dünyanın üç en büyük üreticisi olan Rusya, ABD ve Suudi Arabistan arasında olası bir üretim kısma anlaşmasının artık çok düşük bir olasılık olduğun bildirdi.