Önde gelen ekonomistlerden Mohamed A. El-Erian, ABD Federal Rezervi’nin geçtiğimiz yılın sonundaki fazla şahin duruşundan şu anda fazla güvercin tonlu duruşa geçtiğini söyledi. Dünya ekonomisi ve piyasaları hakkındaki görüşleri için geniş çapta takip edilen El-Erian, bu denli sert bir dönüşün ABD ekonomisine büyük bir darbe indirmesi beklenmezken, bunun global finansal piyasalarda daha büyük volatiliteye katkıda bulunduğunu kaydetti. FED’e atıfta bulunarak biraz fazla ileri gittiklerini belirten El-Erian, dördüncü çeyrekte kesinlikle fazla şahin olduklarını ancak şimdi ise çok güvercin durduklarını aktardı.
FED geçen ayın Aralık ayında gösterge faiz oranını 25 baz puan artırmış ve bu 2018 yılındaki dördüncü artış olarak kayıtlara geçmişti.Aynı zamanda FED’in oranları normalleştirmeye başladığı 2015 sonundan sonraki dokuzuncu artış olmuştu. 3 ay sonrasındaki Mart toplantısında ise FED faiz oranlarını sabit tutmaya karar vermiş ve bu yıl bir daha artırım yapmayabileceğine işaret etmişti. Faiz kararında FED Başkanı Powell’ın Çin ve Avrupa uyarıları da dikkat çekmişti. Kurumun ani kararı piyasalarda endişe yaratsa da bazı önde gelen isimler ya da şirketler, FED’in artırım konusunda u dönüşü yapmadığını vurgulayarak daha çok artırım geleceğini savunmuştu.
Hatta ekonomist, ABD’nin bu yıl yüzde 2.5 ila yüzde 3 oranında büyüyebileceğini öngördü. 2018’de ABD ekonomisi yüzde 2.9 oranında büyümüştü. El-Erian ABD’de beklenen istikrarlı büyümeye rağmen diğer büyük ekonomiler için görünümün zorlu olduğunu dile getirdi. Avrupa’nın da bölgedeki büyük ekonomilerin karşı karşıya zorluklar göz önüne alındığında bu yıl yüzde 1 büyürse şanslı olacağını öngördü.
Çin hakkında da görüş bildiren El-Erian, bazı göstergelerdeki son gelişmelere rağmen Çin ekonomisindeki durumun belirsizliğini koruduğunu söyledi. Asya devinin hala Çin ihracatını etkileyebilecek zorlu bir dış ortam ile karşı karşıya olduğunu kaydeden ekonomist, ABD ile bir ticaret anlaşmasının kalıcı barıştan çok ateşkes olacağını vurguladı.
“Bu yıl benim için ana tema, senkronize bir yavaşlama değil. Senkronize yavaşlama, ülkelerin birbirlerinden beslendiğini ve her şeyin sert bir şekilde inmeye başladığını gösterir. Ana tema ayrılmadır.” diyen ekonomist, yatırım açısından bakıldığında özellikle de döviz piyasalarının böyle bir trendde yön bulmakta zorlanacağını dile getirdi.
Tüm bunların yanında, bazı uzmanlar önümüzdeki aylarda ABD dolarının zayıflayacağını ya da istikrar kazanacağını tahmin ederken El-Erian, doların değerini artıracağını söyledi. Bunun da yükselen piyasa para birimleri üzerinde baskı yaratacağını ve ABD doları cinsinden borç alan şirketleri vuracağını ama gelirlerin çoğunu yerel para birimlerinde oluşturacağını anlattı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.