Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımlarından biri olan Mogan Enerji borsaya açılıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), geçen haftanın bülteninde şirketin halka arzına onay verdi. Talep toplama işlemi ise bugün başlıyor.
kolayca yatırım yapın
Şirketin MOGAN hisse koduyla borsa kotunda yer alacak olan payları, 11,33 TL fiyatla, 28-29 Şubat – 1 Mart 2024 tarihlerinde halka arz edilecek. Yatırımcılar taleplerini halka arz menüsünden, saat 09.00 – 17.00 arasında girebilirler. 262 milyon 535 bin lotun yüzde 80’i bireysele, yüzde 20’si kurumsal yatırımcılara ayrıldı.
Talep toplama işlemi öncesinde Mogan Enerji Genel Müdürü Ali Karaduman’dan halka arz ile ilgili açıklama geldi.
Halka Arz Gelirinin Yüzde 45’i Yeni Yatırımlarda Kullanılacak
1980’den bu yana enerji sektörüne istikrarlı bir şekilde yatırım yaptıklarını söyleyen Karaduman, özellikle yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin en büyük enerji yatırımcılarından biri olmayı başardıklarını belirtti.
Türkiye’nin farklı bölgelerinde rüzgâr enerjisi santralleri (RES), jeotermal enerjisi santralleri (JES) ve hidroelektrik santrallerinden (HES) oluşan dengeli bir üretim portföyüne sahip olduklarını söyledi.
30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla portföyünde yurt içinde faaliyet gösteren 21 yenilenebilir enerji santrali bulunan şirketin yatırım kriterlerine uyan yurt içi ve yurt dışındaki potansiyel satın alım fırsatlarını değerlendirmeyi planladığını aktardı.
Mogan Enerji’nin halka arz edilmesiyle birlikte çıkarılmış sermayesinin 2 milyar 230 milyon TL’den 2 milyar 440 milyon 108 bin TL’ye yükseltileceğini, halka arz eden pay sahiplerinin mevcut paylarının halka arz kapsamında satılması sebebiyle herhangi bir gelir elde etmeyeceğini açıkladı.
Halka arz gelirinin yüzde 45’inin yeni yatırımlar, yüzde 45’inin mevcut borçların kapatılması ve geri kalanın işletme sermayesi olarak değerlendirilmesi hedefleniyor.
Toplam nihai enerji tüketimindeki yenilenebilir enerji payını artırmak için çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Karaduman, “Mogan Enerji, ayrıca iklim krizinin yol açtığı geri dönülmez etkileri en aza indirmek için çalışmalar yapıyor ve bu çalışmaları kurum kültürü ve stratejisine dönüştürmek için çaba sarf ediyoruz. Bu doğrultuda, hazırlanan ‘Çevre Boyut Etki Analizi’ kapsamında iklim değişikliği için de riskler ortaya konuyor ve önlemler geliştiriyoruz.” dedi.