Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, özellikle son yıllarda iyice yaygınlaşan tarımda modern sulama yöntemlerini ele aldı. Bu sayede tarım sektörünün verimliliğinde meydana gelen artışa işaret eden Pakdemirli, üretilen ürün çeşitliliğinin de arttığını belirtti. Bu durum sayesinde tarıma emek veren pek çok çiftçinin gelirlerinde dolaylı ve doğrudan yükseliş görüldüğünü ekledi.
2019 yılının sulama sezonunda İzmir’de 481 bin 810 dekarlık tarım alanının sulandığını açıklayan Pakdemirli, o bölgedeki çiftçilerin ve Türkiye ekonomisinin bu faaliyetten yaklaşık 415 milyon liralık gelir sağladığını ifade etti.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı açıklama, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü modern sulama faaliyetlerinin daha ileri seviyelere taşınıp yaygınlaştırılması için yatırımlarını genişletiyor ve bu kapsamda arazilerin sulanmasında eski yöntemlerin kullanımı azalıyor.
Söz konusu modern sulama sistemi sayesinde kullanılan suda tasarrufa yönelen sektör, aynı zamanda emekçi çiftçilerin gelirlerini de artırmayı amaçlıyor. Böylelikle DSİ, Türkiye’nin tarım sektörüne pozitif katkılarla destek olmayı sürdürüyor.
Tüm bu amaçları gerçekleştirme kapsamında İzmir’de de sulama yatırımları ile faaliyetlerini aksaklığa uğramadan yürüten DSİ, söz konusu şehirde 22 Nisan-1 Ekim tarihlerini kapsayan sulama sezonunda önemli başarılara imza attı.
Pakdemirli, Türkiye’nin sahip olduğu su kaynaklarının dörtte üçlük kısmının sulama faaliyetleri için kullanıldığını belirtti.Bu sebeple sulama tesislerinin inşa aşamasında genellikle en modern ve tasarruf kabiliyeti en fazla olan yağmurlama-damlama sistemlerini seçtiklerini bildirdi. Bu noktada klasik sulama sistemlerinin 8 hektarlık arazi için saniyede ortalama 30 litre su verdiğini, modern sistemlerde ise aynı hektar alan için saniyede 10 litre su harcandığını dile getirdi. Ardından modern sistemlerin üçte iki daha fazla su tasarrufu gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
İzmir’de faaliyetlerini sürdüren sulama sistemlerinin en modern sistemlerden olduğunu vurgulayan Pakdemirli, kapalı sistem basınçlı borulu sulama yöntemine geçişle birlikte iletim kayıplarının minimuma indirildiğini söyledi. Bu sayede yağmurlama sulamalarda %35 ve damlama sulamalarda ise %65 oranında tasarruf sağlandığını belirtti.
Konuşmasında geleceğe yönelik planlarından söz eden Pakdemirli, hayata geçirilecek projeler ile İzmir’in verimli topraklarını suyla buluşturmayı sürdüreceklerini belirtti.
Türkiye’deki tarım arazilerinin modern yöntemlerle sulanmasını, kapalı sistem sulamanın yaygınlaştırılmasını ve en önemli kaynaklarımızdan olan suyun tasarrufunun sağlanması için çalışacaklarını ekledi. Pakdemirli, bu amaçlar doğrultusunda yola istikrarlı bir şekilde devam edileceğini dile getirdi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.