Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

MOBİSAD Kullanılmayan Cep Telefonlarında IMEI Zaman Aşımının 7 Yıldan 2 Yıla Düşürülmesini Önerdi

Kullanılmayan cep telefonlarının IMEI havuzundan çıkartılması için 7 yıl geçmesi gerekiyor. MOBISAD Başkanı Turnacı bu sürenin 2 yıla düşürülmesini önerdi.
MOBİSAD Kullanılmayan Cep Telefonlarında IMEI Zaman Aşımının 7 Yıldan 2 Yıla Düşürülmesini Önerdi
HABER GİRİŞ

Cep telefonları çok uzun yıllardan bu yana kullanım oranı sürekli artan ürünlerin başında geliyor. Ülkemizde kullanılan her bir telefonun IMEI numarası mevcut ve kullanmak için bu numaraların bir havuzda kayıtlı olması gerekiyor. Geçmişten bu yana kullanılan telefonları düşündüğümüzde bu havuzdaki kayıtlı IMEI numarasının milyonları bulduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz aylarda bu birikimin önüne geçmek adına meclisten geçen torba yasa ile bir düzenleme yapılmıştı.

Yapılan düzenleme ile 7 yıl boyunca hiçbir sinyal alınmayan cep telefonların IMEI numaralarının kayıt havuzundan düşürülmesi karara bağlanmıştı. Tabi bu durum sonrası söz konusu telefonlar kullanılmaz hale geliyor. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi İş Adamları Derneği bu sürenin daha da düşürülmesini istiyor. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 7 yıl olan zaman aşımı süresinin 2 yıla kadar düşürülmesi gerektiğini belirtiyor.

IMEI ile Haksız Kullanım Yapılabiliyor

IMEI ile Haksız Kullanım Yapılabiliyor

Geçtiğimiz dönemlerde yapılan düzenlemenin başlıca amacı haksız kullanımın önüne geçmek oldu. IMEI numaraları uzun süre tutulduğu için bu numaralar kopyalanıyor ve yurt dışından izinsiz getiren cep telefonlarında kullanılabiliyor. Tabi bu durum devleti zarara uğratıyor. Bu cihazların resmi olarak kayıt ettirilmesi için devletin talep ettiği ödemelerin yapılması gerekiyor. Dolayısıyla yapılan düzenleme ile IMEI numaralarının kaçak bir şekilde kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

MOBİSAD Başkanı Turnacı ise bu sürenin iki yıla düşürülmesi gerektiğini belirterek, “En son torba yasayla çıkartılan 7 yıl sinyal almayan cihazların kapatılması, IMEI havuzundan çıkartılması uygulaması, klonlanan cihaz sayısını azaltacaktır. Ama bunun yeterli olmadığını, 7 yılın 2 yıla düşürülmesinin yaşanan mağduriyetleri azaltacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

GCM Yatırım Banner

Turnacı Türkiye’de çok sayıda cihazın kaçak bir şekilde kopyalandığını ve 20 milyon ikinci el telefon satışı yapıldığını söyledi. Kuralların daha sıkı olması gerektiğini belirten MOBİSAD Başkanı, ”Artık IMEI numarası kimliğimiz sıfatında oluyor. Bugün IMEI numarası kullanıldığından dolayı ülkemizde ceza alan vatandaşlarımız var, hatta terör örgütüne üye olmaktan ceza alan vatandaşlarımız bulunuyor. Önce ilgili kurumlar ve sektör temsilcileri olarak öz eleştirimizi yapmamız lazım. Bizim bu konuda bazı kuralları işletebiliyor olmamız lazım.” ifadelerinde bulundu.

Akıllı Telefon Sektörü İstihdam Sağlıyor

Akıllı Telefon Sektörü İstihdam Sağlıyor

Başkan Turnacı son dönemde hızla büyüyen akıllı telefon pazarına yönelik değerlendirmede bulundu. Sektörün sürekli büyüdüğünü belirten Turnacı, Türkiye’nin de bu pazarın içerisinde olduğunu ve gidişatın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.

Turnacı akıllı telefon pazarında nitelikli eleman sayısının artırılmasını ve yeterlilik belgesi bin doğrudan ve verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Pazarda 175 bin doğrudan, 800 bin dolaylı yoldan istihdam sağlandığını ifade eden MOBİSAD Başkanı, son bir yıl içerisinde yüzde 20 daralma gerçekleştiğini ve bunun için bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.