Küresel düzeyde artan enflasyon, pek çok sektör üzerinde olumsuz etkisini gösteriyor. Bunlardan birisi ise mobil oyunlara yönelik harcamalar oldu. Uygulama analitiği firması Data.ai’nin bir raporuna göre, tüketicilerin artan enflasyon karşısında satın alma kararlarında daha tutumlu davranması nedeniyle geçen yıl mobil oyunlara yapılan harcamalar azaldı.
Raporda mobil oyun harcamalarının 2022′de küresel olarak yüzde 5 düşerek 110 milyar dolara düştüğü kaydedildi. Bununla birlikte, mobil oyunların ilk kez yüklenmesi yüzde 8 artışla 90 milyar rekor seviyeye ulaştı.
Data.ai’nin içgörü başkanı Lexi Sydow, raporla ilgili değerlendirmesinde, “İnsanların fiyata daha duyarlı ve mali açıdan daha muhafazakar olmalarından oluşan bu ana temanın ortaya çıktığını görüyoruz. Uygulamalara yapılan harcamalardaki en büyük darbenin oyun oynamak” ifadelerini kullandı.
Oyun Sektöründe Enflasyon Baskısı
Yükselen fiyatlar ve borçlanma maliyetleri gibi ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan insanlar, isteğe bağlı satın alımları kısıyorlar. Oyun sektörü de bu nedenle baskıyı hissediyor. Son yıllarda, büyük yayıncıların mobil oyun geliştiricilerine büyük yatırımlar yapması ile birlikte, mobil oyun sektöründeki büyüme kendisini gösterdi.
Bu büyümeye son zamanlarda, yaşam maliyetindeki artış ve daha yüksek faiz oranları da dahil olmak üzere bir dizi makroekonomik ters rüzgar tarafından meydan okundu. Data.ai’nin araştırmasına göre oyun dışı uygulamalar 2022′de daha güçlü kaldı ve bu tür uygulamalardaki satın almaların değeri yıllık bazda yüzde 6 artışla 58 milyar dolara ulaştı.
Büyüme, esas olarak akış platformlarındaki abonelikler ve uygulama içi satın alımlar, flört uygulamaları ve TikTok gibi sosyal medya hizmetlerinden kaynaklandı. Oyun dışı uygulamaların indirilmesi önceki yıla göre yüzde 13 artarak 165 milyara ulaştı.
Apple ve Google’ın Kısıtlamaları Harcamaları Azaltabilir
Piyasa, teknoloji devi Apple’ın kısa süre önce uygulamaya koyduğu gizlilik önlemleriyle 2023′te daha fazla ters rüzgara maruz kalabilir. Bunun uygulama geliştiriciler üzerinde daha fazla baskı oluşturması bekleniyor.
Apple, kullanıcılara reklamverenler tarafından hedeflenmek isteyip istemediklerini soran bir istem sağlayan Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğini 2021′de kullanıma sundu. Google da, Android uygulamalarında izlemeyi sınırlayacak Apple’ınkine benzer gizlilik kısıtlamalarını benimsemeyi planlıyor.