ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Cuma günü yaptığı açıklamada, önceki gece Pekin’de üretken bir çalışma yemeği deneyimlediğini söyleyerek dünyanın iki dev ekonomisi arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için bir günlük müzakerelere başladı.
Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında Mart ayında yapılacak zirvenin ilk hedefinin kaçırılmasının ardından yüz yüze görüşmeler için Pekin’de bulunuyorlar ve görüşmelerden çıkacak sonuçlara ilişkin beklentiler epey yüksek. İşte bu noktada Steven Mnuchin, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile görüşmek üzere otelden ayrılırken gazetecilere; “Dün gece çok verimli bir iş yemeği geçirdik ve bugün buluşmak için sabırsızlanıyoruz.” dedi.
Öte yandan Mnuchin, Perşembe gecesi kimlerle yemek yediği konusunda net bir bilgi vermedi ve daha detaylı açıklama yapmadı..@USTradeRep and I concluded constructive trade talks in Beijing. I look forward to welcoming China’s Vice Premier Liu He to continue these important discussions in Washington next week. #USEmbassyChina pic.twitter.com/ikfcDZ10IL
— Steven Mnuchin (@stevenmnuchin1) 29 Mart 2019
Ardından Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Lighthizer ile birlikte gerçekleştirdiği Pekin ziyaretinin yapıcı bir şekilde sonuçlandığını söyleyerek; “Çin Başbakan Yardımcısı Liu’yu gelecek hafta Washington’da bu önemli tartışmalara devam etmek için karşılamayı dört gözle bekliyorum” dedi.
Perşembe günkü açıklamasında Çin Başbakanı Li Keqiang da Pekin’in yabancı bankalar, hisse senedi komisyoncuları ve sigorta şirketleri için pazar erişimini keskin bir şekilde genişleyeceğini belirterek yapıcı konuşmuştu. Anlaşma taraftarı olduğunu belli eden Li Keqiang’ın yorumu, Çin’in çok geçmeden yabancı finansal firmaların ülkedeki varlığını arttırmalarını sağlayacak yeni kurallar yayınlayabileceği yönündeki spekülasyonların üzerine geldi.
Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow da Perşembe günü gazetecilere, kaldıraçlarından vazgeçmeyeceklerini söylemişti.Bir ticaret anlaşması yapması durumunda ABD’nin bazı tarifeleri düşürebileceğini anlatan Kudlow, diğerlerinin ise Pekin’in kurallara uyduğunu garantilemek için yerinde tutulacağını dile getirdi. Trump’ın talepleri arasında ise fikri mülkiyet hırsızlığı ve Amerikan teknolojisinin zorla Çinli şirketlere aktarılması uygulamalarına son verilmesi var.
Neticede ABD şirketlerinin de Trump yönetiminin iddialarını desteklediği biliniyor ki Amerikan firmalarının birçoğu ülkede iş yapmak için Çinli yetkililere teknolojik bilgilerini vermek zorunda kaldığını savunuyor. ABD hükümeti de teknolojinin daha sonra Çinli rakipler tarafından ABD’nin aleyhinde kullanıldığını öne sürüyor. Çin ise yasalarında teknoloji transferi şartı bulunmadığını söyleyerek ABD’nin iddialarını reddediyor ve dolayısıyla konu bir çıkmaz haline geliyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.