Küresel şeker ticaretinde küçük ihracatçılardan biri olan Mısır’da alınan bir karar ile ihtiyaç fazlası hariç her türlü şeker ihracatı 3 ay süreyle kısıtlandı. Şekerdeki vadeli işlemler ise Mısır’da alınan kararın ardından 6 yıldan fazla bir sürenin en yükseğini gördü.
Şeker vadeli işlemleri, Mısır’ın ihracat kısıtlamalarının ardından küresel arzı sıkılaştıracağı endişesiyle 6 yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
Mısır’da alınan söz konusu karar ile ihtiyaç fazlası hariç her türlü şekerin ihracatı üç ay süreyle kısıtlanmış oldu. Kısıtlama kararının Mısır’ın nispeten küçük bir ihracatçı olmasına rağmen yaklaşık 250 bin tonluk şeker ticaretini etkileyeceği öngörülüyor.
Bloomberg HT haberine göre alınan kararın ardından beyaz şeker vadeli işlerinin Londra’da yüzde 2,2’ye kadar yükseldiğine dikkat çekildi. Ayrıca ham şekerin de değer kazandığı kaydedildi.
Bahsi geçen durumların üzerine şeker vadeli işlemlerinin 6 yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesini gördüğüne vurguda bulunuldu.
Covrig Analytics Başanalisti Claudiu Covrig ise konuya ilişkin yorumda bulundu. Covrig, Mısır’ın aldığı kararın Ramazan’a denk geldiğine dikkat çekti. Ramazan’ın ise şeker tüketiminin arttığını bir dönem olduğunu ekledi.
Covrig açıklamasında, Mısır’daki kısıtlamaların yerel fiyatları düşürmeye yardımcı olacağını öngördüklerini bildirdi.
Mısır İç Ticaret ve Tedarik Bakanı Ali El-Moselhy de konuyu değerlendirdi. Bakan, Mısır’da mevcut şeker stoklarının üç ay yetecek seviyede olduğunu söyledi. Yerel şeker pancarı üretimininse stokların yenilenmesini destekleyeceğini söyleyerek tahminde bulundu.
Haberde, Uluslararası Şeker Örgütü’nün Şubat ayı tahminine de yer verildi. Uluslararası Şeker Örgütü, Mısır’ın Ekim ayında başlayan 2022-23 sezonu için 200 bin ton rafine şeker ihraç etmesini öngörüyor.