Koronavirüs pandemisinde dünya genelinde 105 milyona yakın vaka ortaya çıkarken, 2,2 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. Mısır’da ise 167 binden fazla toplam enfekte görülürken, 9407 kişi Covid-19’a bağlı yaşamını yitirdi. Ülkede çalışma koşulları ise salgına bağlı olarak daralmaya devam ediyor.
Ülkedeki petrol dışı özel sektör ekonomisindeki işletme koşullarının tek rakamlı görüntüsünü vermek içi tasarlanan bileşik gösterge, ikinci ayında da daralma bölgesinde kaldı. Okuma, petrol dışı ekonominin performansında orta düzeyde bir bozulmaya işaret etti. Girdilerin yeniden stoklanmasına rağmen bozulma hızı, Aralık ayından itibaren yumuşadı ve mütevazı oldu. Ayrıca gelecekteki ekonomik faaliyet beklentileri Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyeye yükselirken, istihdamdaki düşüş 15 ayın en zayıfı olarak gerçekleşti.
PMI’nın beş alt bileşeni, son anket döneminde üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma stoklarında düşüşün yanı sıra tedarikçilerin teslimat sürelerinde bir uzama gösterdi. Bununla birlikte çıktı, yeni siparişler ve istihdam endeksleri bir önceki aya göre yükseldi.
Anket katılımcılarına göre; düşen yeni iş hacimleri, müşteri harcamalarında azalma ve koronavirüs pandemisinden kaynaklı kesinti nedeniyle çıktı azaldı. Toplam satışlardaki düşüş ise ihracattaki canlanma ve bazı iç pazarlardaki iyileşmelerle hafifledi. Ticareti faaliyetler ise Ocak ayında mütevazı bir hızla azaldı.
Mısır firmalarındaki istihdam marjinal zayıflama gösterirken, yeni ihracat siparişleri Ocak’ta bir önceki aya göre güçlenerek genişleme bölgesine geçti.En son veriler, 15 aylık düşen iş sayısı dizisindeki en hafif düşüşü gösterdi. Özellikle bazı firmalar kapasiteyi genişletmek için işe alımları artırdı. Bu da Nisan 2020’den bu yana ilk kez birikmiş işlerin azalmasına yardımcı oldu. Petrol dışı işletmeler tarafından satın alınan girdilerin hacmi ise Ocak’ta üst üste ikinci ay için belirgin bir hızla geriledi. Salgının zirvesinde görülenlerin dışında azalma oranı dört yılın en keskiniydi ve stok seviyelerinde yenilenmiş bir düşüşe yol açtı.
Tedarikçilerin teslimat süreleri, bazı satıcıların yetersiz tedarikte hammadde sağlamakta zorlanmasıyla yılbaşında biraz uzadı. Pandemi nedeniyle mal bulunabilirliği kesintiye uğradığında, metaller, pamuk ve un da dahil olmak üzere bir dizi girdinin fiyatı yükseldi. Satın alma maliyetleri, bordro giderlerindeki hafif düşüşü telafi ederek, üç ay boyunca en hızlı oranda arttı.
Bazı firmalarda daha yüksek ücretler alınmasına rağmen ortalama fiyatlardaki artış, Ağustos 2020’den bu yana en yavaş oranda gerçekleşti. Son olarak Covid-19 aşıları yurt içinde ve dünya çağında yaygınlaştıkça, 2021’de iş koşullarında iyileşme umutların yansıtan gelecekteki faaliyetler için görünüm Ocak’da 6 ayın en yükseğine ulaştı. İşletmelerin yaklaşık %40’ı, gelecek yıl üretimin artmasını bekliyor.