Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Microsoft: Rus Hackerlar Ukrayna’nın Müttefiklerini Hedef Alıyor

ABD'li teknoloji şirketi Microsoft, Rusya merkezli hackerların faaliyetlerini Ukrayna'ya yardım eden ülkeler üzerinde yoğunlaştırdığını bildirdi.
Microsoft: Rus Hackerlar Ukrayna’nın Müttefiklerini Hedef Alıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş dijital dünyaya da sıçramış görünüyor. ABD merkezli teknoloji ve yazılım şirketi Microsoft, Rusya merkezli bilgisayar korsanlığı faaliyetlerinin ölçeğini gösteren bir rapor paylaştı.

Açıklamada Rus hükümeti tarafından desteklenen hackerların, Ukrayna’nın müttefiki olan ülkeleri hedef alan operasyonlar gerçekleştirdiği kaydedildi. Microsoft Başkanı Brad Smith raporda, “Mevcut savaşın siber yönleri Ukrayna’nın çok ötesine uzanıyor ve siber dünyanın benzersiz doğasını yansıtıyor” ifadelerini kullandı.

Hackerların Faaliyetleri Hız Kazandı

Bilgisayar korsanları, girişimlerin neredeyse yüzde 30’unda bu ağlara başarıyla sızdı ve bu örneklerin yaklaşık dörtte birinde veri çalmayı başardı. Ukrayna ise geniş çapta hedef alındı. Microsoft, Rus ordusunun 48 Ukrayna devlet kurumuna ve diğer kuruluşlara karşı siber saldırılar düzenlediğine dair kanıtlar buldu.

Rapor, Ukrayna’nın müttefiklerini yardım sağlamaktan caydırmak veya operasyonlarını aksatmak için yürütülen Rus siber saldırısının boyutunu gözler önüne seriyor. Saldırı girişiminin daha önce bildirilenden önemli ölçüde daha yüksek olduğu ifade edildi.

Araştırmacılar, çatışma başladığından beri Ukraynalı varlıklara yönelik bir dizi yıkıcı siber saldırının, Rus devlet destekli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini rapor etmişti. Rapora göre, Ukrayna dışındaki 42 ülkedeki 128 kuruluş aynı gruplar tarafından casusluk odaklı saldırılarla hedef alındı.

GCM Yatırım Banner

Listede NATO’ya Üye olmak İsteyen Ülkeler Var

Microsoft araştırmacıları, son zamanlardaki bu saldırı çabalarının çoğunun ABD’yi hedef aldığını yazdı. Çatışma sırasında Ukrayna’ya kritik destek sağlayan bazı NATO ülkelerinin de siber saldırılardan etkilendiği belirtildi.

Buna ülkeler arasında, son aylarda NATO ittifakına katılma isteklerini dile getiren Polonya, Letonya, Litvanya, Danimarka ve Norveç’in yanı sıra Finlandiya ve İsveç merkezli kuruluşlar da yer alıyor.

Raporda, “Hedef çoğunlukla hükümetler gibi görünse de, düşünce kuruluşları, insani yardım grupları ve kritik altyapı sağlayıcıları bulunuyor.” ifadeleri kullanıldı.

Microsoft savaşın başlaması ile beraber Rusya’ya yaptırım uygulayan şirketler arasına katılmıştı. Teknoloji devi Rusya genelindeki tüm ürün ve hizmet satışlarını durdurma kararı almıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın