
Alman perakende devi Metro, Real hipermarketler kolunu satma kararı aldığını duyurdu. Kararı almasındaki etkenleri ise satışlardaki düşüş ve toptan satışa odaklanmak istemesi şeklinde açıkladı. Küresel hipermarketler zinciri olan Real için 2016 yılında iflas erteleme başvurusunda bulunmuş ve kayyum atanmıştı. 2017 yılında ise iflas kararı verilmişti.
Geçtiğimiz yıllarda da Real’i satmak isteyen ama alıcı bulamayarak başarısız olan Metro’nun geçen çeyrekte satışları yüzde 7,2 oranında gerilemişti.Satışlardaki düşüşün nedeni, havaların aşırı ısınması ve erken kutlanan Paskalya Bayramı olarak açıklanmıştı. Metro CEO’su Olaf Koch, bir dönem yayılmacı bir politika izlemiş ve Kaufhof bölümünü de satmıştı. Ayrıca Media Markt markasını bünyesinde bulunduran tüketici elektroniği kolu Ceconomy’den koparmıştı. Tüm bu stratejiler, Metro’nun hisselerinde beklenen etkiyi yaratmamış ve başarısız olmuştu. Özellikle Rusya pazarında kötüye giden performans yüzünden görünümü zayıflamıştı.
ABD’den sonra dünyanın en büyük gıda perakende pazarı olarak görülen Almanya’da ise Real için Amazon’a satış söylentileri ortaya çıktı.Analistler satışın 1 milyar Euro değerinde olabileceğini dile getirdiler. Buna karşın, Alman perakende pazarında Aldi ve Lidl gibi indirimli zincirlerin varlığı yüzünden yabancı oyuncular piyasada tutunamıyorlar. En son Walmart 1 milyar dolar zarar ettikten sonra 2006 yılında Almanya pazarından çekilme kararı almıştı ve tüm mağazalarını Metro’ya satmıştı. Şimdi bu marketler, Real ismiyle hizmet veriyorlar.
Amazon’un geçen yıl 13,7 milyar dolar karşılığında organik gıda perakendeciliği yapan Whole Foods’u satın alması Real’e ilgisinin nedeni olarak gösteriliyor.Jeff Bezos’un Almanya’da etkin olan Amazon ile entegre bir şekilde Alman pazarına girebileceği haberleri de Real’i almak istemesinin nedeni olarak yorumlanıyor. Tüm bunların yanında Real’in çatı şirketi Metro’nun da el değiştirme durumu söz konusu. Alman yatırımcı grubu Haniel, elinde bulundurduğu yüzde 7,3 oranındaki Metro hissesini, Çek-Slovak bir yatırımcı grubuna satmıştı. geri kalan yüzde 24,2 oranındaki Metro hissesi içinse ileri bir tarih için satış opsiyonu koymuştu.
Çek milyarder Daniel Kretinsky ve Slovak yatırımcı Patrik Tkac, Haniel’in Metro hisselerinin hepsini alırsa yüzde 31,5’lik kısmın sahibi olabilir.Eğer bu Çek-Slovak yatırımcı grubu, yüzde 31,5 Metro hissesine sahip olursa şirketin tamamını satın almak için teklif verme yetkisine sahip olabiliyor. Çünkü Alman yasaları yüzde 30 üzerinde hisseye sahip olunması durumunda bu hakkı veriyor. Geçen yıl yüzde 3,1 düşüşle 7,2 milyar Euro ciro yapan Real’in bu satışlarının yüzde 2’si e-ticaret üzerinden gerçekleşmişti. Güncel verilere göre; Real’in 282 mağazası ve 34 bin personeli bulunuyor.
Metro Group, 4 yıl önce Kayserili Beğendik’e Real’i satmıştı; ama 2016 yılında iflas erteleme başvurusunda bulunulmuştu.Kayyum ataması da yapıldıktan sonra Real için 2017 yılında iflas kararı verilmişti. Beğendik avukatı tarafından mahkemede yapılan savunmada; “şirket borca batık durumda ayağa kaldırmamız mümkün değil,” denmişti. Dava dosyasına göre Beğendik Mağaza A.Ş’nin 130 milyon 758 bin lira, Beğendik Yiyecek’in 11 milyon 443 bin lira, Real Hipermarketler’in ise 713 bin 639 lira borca batık olduğu kaydedilmişti. 27 Temmuz 2017 tarihinde de iflas kararı verilmiş ve şirket bünyesindeki 1700 çalışandan 600 kişi yasal hakları ödenmeden işten çıkarılmıştı.