Türk Metal, Birleşik Metal-İŞ ve Özçelik-İş Sendikalarından, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile yapılan yeni düzenleme görüşmeleri hakkında ortak açıklama geldi. Sendikalar arasında uzun süredir devam eden müzakereler nihai sonuca bağlandı.
Konuya yönelik yapılan ortak açıklamada, Türkiye’de başta işçiler olmak üzere emeği ile geçinen bütün kesimlerin hayat pahalılığı ve ortaya çıkan geçim sıkıntısı ile mücadele ettiği belirtildi.
Asgari ücrete yapılan zam ile örgütlü olunan işyerlerinde ücretler arasında yakınlaşmaya ve ücret dengesinin bozulmasına neden olduğu aktarıldı.
“İşçinin Saatlik Ücreti 48,04 TL Yükseldi”
Söz konusu bu durumun Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in MESS ile 12 Ocak 2022 günü imzaladığı ve 1 Eylül 2021-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında geçerli olan Grup Toplu İş Sözleşmesinde kıdem zammına dayalı yeni bir düzenlemeyi zorunlu hale getirdiği ifade edildi.
Yapılan yeni anlaşma ile birlikte elde edilen toplam zam oranının yüzde 34 olduğu aktarıldı.
Buna göre işçilerin 31 Aralık 2022 tarihli saat ücretlerinin 48,04 TL’ye çekileceği bildirildi. Sonrasında yürürlükte olan toplu iş sözleşmesi gereğince, 2023 yılı Mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammının Mart ayını beklemeden yukarıda belirtilen düzenlemenin ardından yüzde 15 olarak uygulanacağı bildirildi.
Fakat Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 15’i aşması durumunda, aşan kısmının tamamının 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacağı ifade edildi.
” Bu Zam Reel Ücret Kayıplarını Bir Nebze Olsun Azaltacak”
Söz konusu düzenlemeden sonra her kıdem yılı saat ücretlerine, 10,5 TL’yi geçmemek üzere, 70 kuruş ekleneceği aktarıldı.
Sendikalar tarafından yapılan bu yeni düzenlemenin, MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan üyelerimizin yaşadığı reel ücret kayıplarını bir nebze olsun azaltacağına inandıklarını bildirdi.
Yapılan yeni düzenlemenin duyurulmasının öncesinde, Sözcü’de yer alan habere göre MESS’e bağlı fabrikada çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ek zam talebiyle fabrikalarda 1 saat üretimi durdurma eylemi yaptı. İşçiler ek zam talebinde bulundu.