Depremin vurduğu illerden gelen haberler her geçen gün yeni bir soruna işaret ediyor. 11 ilde ağır hasara neden olan 6 Şubat depreminin ardından afet bölgesinden çok sayıda vatandaş tahliye edildi. Depremzedelerin çevre illere yaptığı göçlerde ise sığınmacılarla ilgili kriz yaşandı.
kolayca yatırım yapın
Yoğun göç yaşayan Mersin’in Belediye Başkanı Vahap Seçer, deprem bölgesinden başka illere gönderilen Suriyeli sığınmacıların kimi valiler tarafından kabul edilmediğini açıkladı.
Depremdeki faciadan kaçıp başka illere sığınan afetzedeler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini savunan Seçer, “Orta Anadolu’daki illerin valileri sığınmacıları kabul etmedi. Oralara giden sığınmacıları sınırdan geri çevirdi” dedi.
Mersin’in ise bu konuda mağdur edildiğini, 350 binden fazla depremzedenin şehre akın ettiğini belirtti. Sözcü’ye konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, “Depremden bu yana su kullanım artış oranımız yüzde 15. Bunu da nüfusumuza oranlarsanız 327 bin nüfusa tekabül ediyor. …Deprem öncesi nüfusun ihtiyacı olan yatırımların dahi geciktiği bir ortamda yeni nüfus katılıyorsa sorunlar katmerleşir” diye konuştu.
Sorumluluk Birkaç İlin Omzuna Yüklenemez
Kendilerine sığınan depremzedelere kapı açması gereken yöneticilere seslenerek, bu sorumluluğun birkaç ilin omzuna yüklenmemesi gerektiğinin altını çizen Seçer şöyle açıklamada bulundu:
“Biz zaten 10 yıldır kendi resmi nüfusumuz haricinde bir nüfusu taşıyoruz. Mersin’de 400 bin sığınmacı var. Üzerine geldiği zaman biz bunu taşıyamayız. Hizmetler çöker, kent çöker, trafik çöker; kanalizasyon, içme suyu, konut, asayişi sağlayamazsınız. Böyle bir sorun varsa, hep beraber çözülürse, birkaç ilin üzerine gelinmezse bir sorun olmaz.”