Kripto analitik firması Glassnode tarafından edinilen verilere göre merkezi borsalara bağlı adreslerde tutulan stablecoin’lerin oranı, yatırımcıların riskten kaçınmasının artmasının bir işareti olarak Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.
kolayca yatırım yapın
Verilerine göre stablecoin bakiyesi 21.06 milyar dolara geriledi. Glassnode bu veriyi aktarırken, BUSD, GUSD, HSUD, DAI, USDP, EURS, SAI, sUSD, USDT ve USDC bakiyelerini takip ediyor.
Sayı, Aralık ortasında 44 milyarı aşan rekor seviyeye ulaştığından bu yana yarıdan fazla azaldı. ABD’nin Şubat’ta Paxos’un BUSD’sine uyguladığı yasal kısıtlama ve ardından Mart’ta USDC dalgalanmasının ardından düşüş hız kazandı.
Kantitatif ticaret şirketi TDX Strategies’in kurucusu ve CEO’su Dick Lo, “Bu, düzenleyiciler tarafından Paxos’a BUSD yayınlamayı durdurmasının ve USDC’nin son zamanlarda sabitlenmesinin kaldırılmasının ardından istikrarlı paralara yönelik riskten kaçınmanın bir yansımasıdır. BUSD ve USDC’nin piyasa değerinde de istikrarlı bir düşüş oldu.” değerlendirmesinde bulundu.
Tether’in Baskınlığı Arttı
Piyasa değerine göre dünyanın en büyük stablecoin’i olan Tether (USDT), döviz dengesindeki düşüşün ortasında daha baskın hale gelirken, BUSD ve USDC zemin kaybetti. Yatırımcılar, diğer belirteçlerle ilişkili fiyat oynaklığını aşmaya yardımcı oldukları için son üç yılda kripto alımlarını finanse etmek için istikrarlı paralara giderek daha fazla yöneliyor.
Bitcoin fiyat artışıyla aynı zamana denk gelen stablecoin arzındaki azalma, kripto para biriminin bu yılki yüzde 70’lik rallisinin ana itici gücü olduğunu ve pazarın henüz yeni para girişleri görmediğini gösteriyor.
ABD Merkez Bankası’ın (FED) enflasyonu kontrol etmeyi amaçlayan agresif faiz artırım döngüsü ABD dolarına olan cazibeyi artırdı ve yatırımcılar geçen yıl varlıklarını stablecoin’lere aktarmayı tercih etti.
Bununla birlikte, USD’yi tutma motivasyonu, yenilenen likidite gevşemesi umutları nedeniyle geçen yılın sonlarından bu yana zayıflıyor.