Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Merkez Bankası’nın İç Borç Stoku Düşüşünü Sürdürüyor

Merkez Bankası'nın iç borç stoku payındaki düşüş devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre iç borç stoku Ekim'de de geriledi.
Merkez Bankası’nın İç Borç Stoku Düşüşünü Sürdürüyor
HABER GİRİŞ

Makro ihtiyati çerçevede sadeleşme adımları atan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), bilançosunda da sadeleşme eğilimine devam ettiği görüldü. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinde Ekim itibarıyla Merkez Bankası’nın iç borç stokundaki payın yüzde 4,3’e gerilediği görüldü.

Bloomberg HT haberinde, Merkez Bankası’nın iç borç stokundaki payının bir yılın en düşük seviyesine gerilediğine işaret etti.

30 Aralık 2022’de açıklanan, 2023 Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi metninde Merkez Bankası’nın tahvil alımlarının bilanço büyüklüğünü yüzde 7’sine kadar artırabileceği paylaşılmıştı.

Haberde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerin ardından yapılan BES düzenlemesi ile kotasyon yoluyla bankalardan devlet içi borçlanma senetleri (DİBS) alımı ve piyasa yapıcı bankalardan doğrudan alımların devam ettiğine dikkat çekildi.

Bahsi geçen gelişmelerin de etkisiyle Merkez Bankası’nın iç borç stokundaki payının Mayıs’ta yüzde 7,4’e kadar yükseldi. Böylece Covid-19 pandemisinden bu yana en yüksek seviye ulaşmıştı. Haziran 2020’de ise Merkez Bankası’nın iç borç stokundaki payı yüzde 7,6’ya yükselmişti.

Seçimlerin ardından Merkez Bankası’ndaki kadro değişikliğinin ardından söz konusu payda da gerileme oldu. Merkez Bankası’nın iç borç stokundaki payı Temmuz’da yüzde 6’nın, Eylül’de ise yüzde 5’in altına geriledi. Covid-19’un etkisini kaybettiği 2022’de bu pay yüzde 4’e kadar düşmüştü.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.