2024’ün ilk yarısında jeopolitik gerginlikler ve ekonomik belirsizlikler altın iştahını artırırken fiyatlarda güçlü yükseliş kaydedildi. Dünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan rapor, merkez bankalarının yılın ilk yarısında rekor alım yaptığını gösterdi.
Rapora göre merkez bankalarının net altın alımı 483 ton ile rekor kırdı. Dünya Altın Konseyi anket sonuçları bu sektördeki güçlü altın talebinin devam ettiğini doğruladı.
2024’ün rekor kıran başlangıcından sonra merkez bankalarının altın alımlar 2. çeyrekte keskin bir şekilde yavaşlasa da ilk çeyrekle birleştiğinde rekor bir 6 aylık alım rakamına ulaşıldı.
Merkez bankalarının 2. çeyrekteki altın alımları, yüzde 39 düşüşle 183 tona geriledi. Ancak bu hala çok sağlıklı bir alım seviyesi ve beş yıllık çeyreklik ortalama olan 179 tonun yüzde 3 üzerinde kaldı.
Çeyrek boyunca bildirilen alımlarla birlikte satışlar da azaldı.
Faaliyet, gelişmekte olan piyasalar tarafından yönlendirilmeye devam etti ve son çeyrekte 14 gelişmekte olan piyasa merkez bankası altın rezervlerini bir ton ya da daha fazla miktarda artırıp azalttı.
Polonya Merkez Bankası, 2. çeyrekte en büyük alıcı olurken altın rezervlerine net 19 ton ekledi ve toplam altın varlıklarını 377 tona çıkardı.
Singapur, çeyrek boyunca altın rezervlerinde artış bildiren tek gelişmiş piyasa merkez bankası olarak öne çıktı.
Türkiye Yine Dünyada İlk Sırada
Dünya Altın Konseyi’ne göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ilk çeyreğinde 30 tonla en çok altın alan banka olmuştu.
TCMB 2. çeyrekte ise resmi altın rezervlerine 15 ton ekleme yaptı. Böylece yıl başından bu yana net alımlarını 45 tona çıkardı ve bu, tüm merkez bankaları arasında en yüksek alımı işaretledi.
Dünya Altın Konseyi, TCMB alımlarının geçtiğimiz yılın 1. yarısının aksine, bu yıl çeyrek boyunca kesintisiz sürdüğünü aktardı.
TCMB, geçen yılın ilk yarısında yerel pazardaki sıkışıklığı gidermek için yoğun satışlar (102 ton net satış) yapmıştı. Türkiye’nin toplam resmi altın rezervleri artık 585 ton (toplam rezervlerin %34’ü) seviyesine ulaştı.