Döviz kurlarındaki artış ve kur korumalı mevduat (KKM) girişlerindeki rekor katılımların piyasada likidite sorunu yaşatmasının ardından Merkez Bankası’nın harekete geçerek zorunlu karşılık oranını yüzde 15’e çıkarmasından sonra bir yeni hamle daha geldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleşme sürecini hızlandırmak için yabancı para mevduattan KKM hesaplarına dönüşüm hedefinden ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasından vazgeçti.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan birden fazla tebliğ ile Türk lirası mevduatları artıracak ve KKM’ye olan talebi azaltacak düzenlemelere gidildi.
Düzenlemeler; “TCMB’nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği”, “Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” ve “Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” olarak kamuoyuyla paylaşıldı.
Bir Aylık Zorunlu Karşılık Oranı Yüzde 29 Oldu
Düzenleme kapsamında döviz ve kıymetli maden mevduatı için uygulanan zorunlu karşılık oranları tekrar artırıldı.
Bu kapsamda vadesiz ve bir aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29’a çıkarıldı.
3 ve 6 ay ile 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 olarak belirlendi. 1 yıl ve daha uzun vadeler için oran yüzde 19 oldu.
Ayrıca vadesi gelen KKM hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi de uygulamaya alındı.
Bu kapsamda belirlenen kriterlere ulaşamayan bankaların ek menkul kıymet tesisine mecbur olmasına karar kılındı.
Son düzenlemelerle birlikte TL mevduatların artırılması ve KKM’den çıkışların hızlanması için TL mevduata geçişlerin tercih edilmesinin yolu açıldı.